Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ. Про договір оренди приміщення

12.08.2019, 20:19
174 Переглядів

На запитання відповідає медіа-юрист проектів Тернопільського прес-клубу   Ігор ФЕДОРЕНКО. «Наша редакція на момент реформування знаходилася в будинку, що належить районній раді, але на балансі знаходиться у комунального підприємства. Нам потрібно укласти договір оренди. З ким ми повинні його укладати?».  – Швидше за все, власником будівлі є територіальна громада, а районна рада тільки здійснює управління. «Правила утримання житлових будинків та прибудинкових територій», затверджені  наказом Держжитлокомунгоспу України 17.05.2005  № 76, дають наступне визначення балансоутримувача і власника будинку (аналогічне визначення містила і стара редакція Закону України «Про житлово-комунальні послуги»):  

   – Балансоутримувач будинку,  споруди,  житлового комплексу  або комплексу  будинків  і  споруд (далі – балансоутримувач) – власник або юридична  особа,  яка за  договором  з  власником  утримує  на балансі відповідне майно,  а також веде бухгалтерську, статистичну та іншу передбачену законодавством  звітність, здійснює розрахунки коштів,  необхідних  для  своєчасного   проведення  капітального і поточного ремонтів та утримання, а також забезпечує управління цим майном  і  несе  відповідальність  за  його експлуатацію  згідно з законом.

   – Власник приміщення, будинку, споруди, житлового комплексу або комплексу будинків  і  споруд  (далі  –  власник)  –  фізична  або юридична  особа,  якій  належить право володіння,  користування та розпорядження приміщенням, будинком, спорудою, житловим комплексом або  комплексом  будинків і споруд,  зареєстроване в установленому законом порядку.

   Укладення з вашою редакцією договору оренди строком не менш ніж на 15 років ґрунтується на Законі України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації». Частина друга статті 9 цього закону зазначає: «Приміщення, що перебувають у державній або комунальній власності, у яких на час реформування розташовувалися редакції, передаються в оренду строком не менше ніж на 15 років з розміром орендної плати, установленим для бюджетних організацій. Договір оренди укладається між редакцією та Фондом державного майна України (його регіональним відділенням) або відповідним органом місцевого самоврядування». Таким чином саме з радою – органом місцевого самоврядування – Закон України «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» передбачає укладення такого договору.

   Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

    Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

12.08.2019, 08:19
174 Переглядів