Юридичні консультації з роздержавлення ЗМІ. Про порушення з боку співзасновника

22.08.2016, 09:10
122 Переглядів

Роз’яснення та відповіді на запитання дає юрист, член Національної спілки журналістів України Роман Руснак. “Наш колектив прийняв рішення про реформування засобу масової інформації та редакції на другому етапі. Але питання в тому, що районна державна адміністрація, як один із співзасновників, прийняла своє рішення про вихід з співзасновників в належні строки, а районна рада, як другий співзасновник –цього не зробила.”

Відповідно до ст. 4 Закону України від 24 грудня 2015 року № 917-VIII «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» рішення про реформування друкованого засобу масової інформації та редакції приймається їх засновниками (співзасновниками) за участю трудового колективу. Трудовий колектив редакції має пріоритетне право у визначенні способу реформування.
Протягом трьох місяців з дня набрання чинності Закону України від 24 грудня 2015 року № 917-VIII «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» трудовий колектив редакції на загальних зборах, на яких присутні не менш як три чверті загальної кількості штатних працівників, приймає рішення щодо своєї участі у реформуванні друкованого засобу масової інформації та редакції і подає засновникам (співзасновникам) пропозицію стосовно способу реформування.
При цьому засновники (співзасновники) друкованого засобу масової інформації та редакції у місячний строк після надходження пропозиції трудового колективу редакції приймають рішення про реформування та про спосіб реформування, яке доводиться до відома трудового колективу та надсилається центральному органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сферах, для внесення до Зведеного переліку об’єктів реформування та центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державної реєстрації друкованих засобів масової інформації.
Виходячи з вищесказаного, районна рада зобов’язана прийняти рішення про вихід із співзасновників та спосіб реформування в належні терміни. В іншому випадку вам потрібно звертатися до суду щодо визнання бездіяльності районної ради як співзасновника вашого засобу масової інформації та редакції.

Проект «Реформа роздержавлення комунальних друкованих ЗМІ у Тернопільській області» реалізовується Тернопільським прес-клубом у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією та обласною радою за підтримки програми «Український Медійний Проект (У-Медіа).

22.08.2016, 09:10
122 Переглядів