Юридичні консультації з роздержавлення ЗМІ. Про зведений перелік та перетворення в офіційне видання

11.05.2016, 09:29
240 Переглядів

Роз’яснення та відповіді на запитання дає юрист, член Національної спілки журналістів України Роман Руснак. Відповідно до ч.1, 2 статті 6 Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» Центральний орган виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері телебачення і радіомовлення, інформаційній та видавничій сферах, забезпечує складання, ведення та оновлення Зведеного переліку об’єктів реформування. Робиться це на підставі інформації, що подається засновниками (співзасновниками) друкованих засобів масової інформації і редакцій у порядку та формі, встановлених вищеназваним органом.
У Зведеному переліку об’єктів реформування зазначається інформація про:
1) засновників (співзасновників) друкованих засобів масової інформації та редакцій;
2) приміщення, в яких розташовані редакції;
3) перелік майна, що перебуває на балансі редакції;
4) джерела фінансування редакцій;
5) рішення засновників (співзасновників) стосовно способу реформування друкованих засобів масової інформації та редакцій.
Відповідно до наказу Держкомтелерадіо «Про затвердження порядку формування Зведеного переліку об’єктів реформування» складання, ведення та оновлення цього переліку здійснює Держкомтелерадіо. Інформація у Зведеному переліку об’єктів реформування надсилається Держкомтелерадіо у паперовому вигляді поштою та в електронному вигляді у форматі Microsoft Excel на електронну адресу: zmi@comin.gov.ua.
У разі виникнення змін у поданій інформації засновники (співзасновники) друкованих засобів масової інформації та редакцій подають їх до Держкомтелерадіо у тижневий строк від дня, коли такі зміни відбулись.
Особи, які надали інформацію до Зведеного переліку об’єктів реформування, персонально відповідають за її достовірність.

Чи можуть засновники(співзасновники) ініціювати перетворення районної газети в офіційне друковане видання?

Відповідно до ч.1, 2 статті 10 Закону «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» друковані ЗМІ, засновані центральними органами виконавчої влади, можуть перетворюватися в офіційні друковані видання за рішенням їх засновників (співзасновників). Реформування ж інших друкованих засобів масової інформації здійснюється в спосіб, передбачений статтею 3 цього Закону, положення якої ми вже розглядали раніше.

Проект «Реформа роздержавлення комунальних друкованих ЗМІ в Тернопільській області» реалізовується Тернопільським прес-клубом у партнерстві з Тернопільською обласною державною адміністрацією та обласною радою за підтримки програми «Український Медійний Проект (У-Медіа)».

11.05.2016, 09:29
240 Переглядів