Відома юристка навчала у Тернопільському прес-клубі, як захищати свої журналістські права

08.04.2019, 08:46
142 Переглядів

“Вийдіть, це – приватна територія”, “Я не буду давати коментарі”, “Не знімайте мене” – ці та інші схожі фрази хоча б раз, але доводилося чути журналісту під час виконання своїх професійних обов’язків.  Як діяти у таких ситуаціях, коли журналіст таки має право вимагати коментар, де і що може знімати і як при цьому захистити свої права, розповіла на тренінгу в Тернопільському прес-клубі медіа-юристка “Інституту розвитку регіональної преси”, медіа-тренерка з питань міжнародних стандартів свободи слова, фахівець з юридичного забезпечення проведення журналістських розслідувань Людмила Панкратова. Тренінг на тему “Юридичні аспекти діяльності мультимедійної журналістики” вона провела для слухачів регіональної Школи мультимедійної та тележурналістики.

   Як виявилося, у Тернополі журналістам часто доводиться “вибивати” коментарі із офіційних осіб, а такі громадські місця, як магазини, ринки чи торгові центри нерідко під час збору фактажу стають для них каменем спотикання. Щоб вирішити дану проблему, Людмила Панкратова радить завжди мати при собі редакційне посвідчення, добре знати свої права як журналіста та правила збору інформації, а також оперувати нормами закону. А щоб убезпечити себе від судових позовів – отримувати згоду на зйомку від осіб, як того вимагає закон, вести записи не тільки  диктофоном, відеокамерою і телефоном, а й у блокноті, а усі зібрані матеріали архівувати і зберігати. “Був прецедент, коли суд задовольнив прохання журналіста включити до переліку доказів його робочий блокнот із записом коментаря посадовця, наявність якого останній заперечував”, – навела приклад Людмила Панкратова.

   Щодо поширеної ситуації, коли офіційні особи відмовляються давати коментарі, то юристка рекомендує фіксувати відмову на камеру і за можливості шукати інших експертів. “Інформація дуже швидко “псується”, тому свіжі дані потрібні тут і зараз, та й, тим паче, завжди можна знайти іншого експерта для матеріалу чи сюжету”, – зазначила вона. Під час тренінгу вона також розповіла, як правильно використовувати інформацію із соцмереж, як захиститись у випадку крадіжки контенту, а також як не переступати межу чийогось приватного життя. Торкнулася Людмила Панкратова і відмінностей у роботі журналіста та блогера, зокрема того, у яких випадках вони несуть відповідальність за свої публікації. На завершення ж вона розповіла, як журналістам діяти у тому чи іншому випадку перешкоджання їхній професійній діяльності.

Тренінг проводився в рамках проекту «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Світлана Величко

 

08.04.2019, 08:46
142 Переглядів