Від необхідних речей – до позитивних емоцій

26.08.2016, 09:31
354 Переглядів

Про роботу своїх організацій по допомозі внутрішньо переміщеним особам розповідають громадські активісти Тернополя.

 «Намагалися забезпечити людей тим, чого вони потребували в першу чергу»

Марина Пасєчник, заступник голови правління  Тернопільського міського жіночого клубу «Відродження нації»:

   –  Наша організація завжди приділяє увагу людям, які потрапляють в складні життєві обставини, тож внутрішньо переміщені особи аж ніяк не могли залишитись поза нею. В 2015-му році програма надання допомоги ВПО реалізовувалась за підтримки Міжнародної організації міграції. Гуманітарну допомогу було надано більше як 1700 особам з Автономної Республіки Крим та окупованих територій Донецької і Луганської областей. Одяг, речі першої необхідності, калорифери, медикаменти для хворих і одиноких людей похилого віку, постіль, ліжечка, памперси та пелюшки для дітей тощо –  намагалися забезпечити людей усім тим, чого вони потребували в першу чергу.

        Також була проведена велика робота по допомозі у відкритті малого бізнесу. Більше 75-ти переселенців з різних регіонів України пройшли бізнес-тренінги та одержали можливість розпочати власну справу. Ми закуповували відповідне обладнання для 56-ти осіб, які отримали гранти на суму 2,5 тисячі доларів. Бізнес започатковувався різноманітний: наприклад, виготовлення ювелірних виробів, послуги таксі, техобслуговування автомобілів, були і гранти для людей, які хочуть займатися сільським господарством – зокрема, вирощуванням бройлерів, свинарством, садівництвом. До того ж знайомі між собою люди могли об’єднатися, щоб отримати великий грант для спільної діяльності. Приємно, що всі вони на сьогодні продовжують займатися розпочатим бізнесом, розвивають його і надають нові робочі місця іншим. Але, на жаль, значна частина внутрішньо переміщених осіб переїхали з Тернополя в інші, більш сприятливі для бізнесу регіони. Вони пояснювали, що робота у нашому місті є, але зарплата дуже низька, і вони не можуть працювати на таких умовах.

   Хочу наголосити, що ми працюємо в тісній співпраці з іншими громадськими організаціями, які займаються питаннями переселенців. Також неодноразово зверталися за допомогою до «Карітасу» та товариства Червоного хреста. Дуже допомогла і громада євангельських християн-баптистів, які безкоштовно надавали приміщення під склад для гуманітарної допомоги. Однак проблем залишається багато, тож будемо шукати нові можливості.

«Ідеї надходили здебільшого від ініціативних груп самих переселенців»

 Христина Біла, керівник ГО «Молодіжний центр розвитку «МІСТ»:

   – З серпня по грудень минулого року наша організація займалася проектом «Адвокація та правова допомога внутрішньо переміщеним особам». Першочерговою його метою був моніторинг порушення прав людини, а також моніторинг потреб переселенців та сприяння у їх забезпеченні. Юридична допомога  – як первинна, так і вторинна – надавалася у співпраці з юридичними та правозахисними організаціями, зокрема, Українською Гельсинською спілкою. Цей проект вже завершився, але надання правової допомоги тим, хто за нею звертається, продовжується.

   Гуманітарної допомоги наша організація, на жаль, зараз не має змоги надавати. Але раніше допомагали і медикаментами, і продуктами, а також частково в облаштуванні житла та з наборами для немовлят жінкам на останніх місяцях вагітності. Ще ми проводили так звані інтеграційні заходи. Причому ідеї надходили здебільшого від ініціативних груп самих переселенців – вони підказували, чого їм бракує для того, аби краще адаптуватися і освоїтися на новому місці проживання. Відтак, зокрема, ми організовували різні цікаві заходи для пізнавального дозвілля. Як от кінопокази з ігротеками для дітей ( спільно для дітей і переселенців, і тернополян ). Дуже успішним був, вважаю, й інтеграційний квест, який в захоплюючій ігровій формі допоміг дітям разом з місцевими ровесниками дізнатися про визначні місця нашого міста. А в той час їхні батьки займалися у майстер-класах  по виготовленню сувенірів, що їх допоміг організувати благодійний фонд «Карітас». При цьому вони мали змогу не лише спілкуватися у дуже невимушеній і щирій обстановці, а й водночас дізнаватися багато корисної для себе інформації – приміром, куди звернутися з тією чи іншою проблемою.

«Проект «Свій серед своїх» дав поштовх іншим важливим акціям»

 Леся Голик, член Тернопільської міської організації Спілки Української Молоді в Україні:

   – Метою нашого проекту, що його підтримував Міжнародний фонд «Відродження» ,було не просто, наприклад, показати людям місто та надати ту чи іншу пізнавальну інформацію, а щоб вони отримали якомога більше позитивних емоцій. Адже зрозуміло, що насамперед їм всім доводиться вирішувати такі першочергові проблеми, як де жити, чим харчуватися, за що купувати найнеобхідніше. А вже такі речі, як культурне дозвілля – мандрівки, екскурсії, походи до театру –  відходять далеко на задній план, тим часом вони є дуже важливими на новому місці проживання.  Тож ми звернулися до соціальної служби сім’ї та молоді, і їхні працівники допомогли нам встановити контакти з 25-ма сім’ями вимушених переселенців, для яких ми й організовували таке дозвілля. Найбільше такої культурної адаптації потребували діти, тож насамперед для них забезпечували можливість відвідати ляльковий театр, сходити на мультики чи цікаву екскурсію.

  Дорослих же ми постійно намагалися залучити до важливих соціальних заходів тернопільської громади. Так, приміром, вони разом з тернополянами плели маскувальні сітки й ліпили вареники для воїнів АТО. Адже такі речі дуже добре об’єднують і сприяють взаєморозумінню.

   Проект називався «Свій серед своїх», і він дав поштовх іншим важливим акціям. Зокрема, такій, як «Теплом зігріємо серця», що приурочується дню Святого Миколая і проводиться за сприяння членів Спілки Української молоді різних країн. Розпочали її саме для дітей внутрішньо переміщених осіб, а вже потім розширили і для дітей воїнів АТО. До слова, цього літа в Червонограді на Львівщині СУМ організував благодійний табір, де разом відпочивали діти вимушених переселенців та воїнів АТО з різних областей, який символічно називався «Ми – Україна!». Що ж до тернопільських переселенців, то ми й надалі будемо залучати їх до всіх можливих заходів.

Захід організовано в рамках проекту «Створення на базі Тернопільського прес-клубу комунікаційного майданчика для покращення адаптації та соціалізації внутрішньо переміщених осіб в місцевих громадах” за підтримки  Фонду сприяння Демократії  Посольства США в Україні .                                                                                                                                                                                                                                                             

26.08.2016, 09:31
354 Переглядів