ДВК на Тернопільщині: міліцейська відео-зйомка, «репетиції» жеребкування та покійний родич серед тисяч «двійників»

25.09.2012, 00:05
164 Переглядів

Cпосіб, в який законодавець визначив формування окружних виборчих комісій, а також те, як вони формувалися й розпочали свою роботу, давав підстави сумніватися в тому, наскільки ефективно ОВК зможуть забезпечити проведення виборчих перегонів. До цих обставин слід також додати й той факт, що члени ОВК не пройшли належного навчання (за інформацією ОПОРИ керівний склад ОВК лише 25 вересня братиме участь в  такому семінарі). Відтак формування дільничних виборчих комісій на Тернопільщині проходило з труднощами й не без  порушень Закону.

Округ №163, Тернопіль

Головною проблемою, яку намагалися вирішити члени ОВК, став доступ до списків, які були подані на членів ДВК. І хоча засідання мало відкритися о 14:00, проте понад 3 години тривала дискусія щодо доступу до сейфу із списками. Голова комісія відмовляв у доступі, мотивуючи тим, що «перевірка може затягнутися до ранку». 8 членів ОВК написали навіть письмову заяву щодо права ознайомитися із списками, а також телефонували в ЦВК. Доступ до списків відкрив ще одну проблему – за результатами вибіркового обдзвону виявилося, що частина людей взагалі не була поінформована, що вони включені в ДВК, тож очевидно, що згоди на це не давали. Серед таких осіб, зокрема, виявилися інваліди І групи, які не здатні самостійно пересуватися, мешканці інших населених пунктів тощо. Ще одна чисельна група – особи, які давали згоду балотуватися від Партії регіонів, а опинилися в поданнях незнайомих їм партій.Кінцевим результатом стало виключення 10 суб’єктів подання з процесу жеребкування, хоча всього проблемних суб’єктів виявилося 14. 

Округ №164, Збараж

Першою проблемою, яка виникла на цьому окрузі, стала присутність представників міліції до і під час засідання ОВК. Більше того – правоохоронці вели відео-зйомку, що є однозначним порушенням закону. Це питання було врегульоване завдяки  кандидату від ПР по багатомандатному округу, заступнику голови обласної державної адміністрації П.Гочу, який запропонував членам ОВК проголосувати за дозвіл для міліції перебувати під час засідання й вести зйомку. Ще однією проблемою стала процедура жеребкування – голова мав заготовлені листки з номерами, а також список кандидатур, які мали б проводити жеребкування. Цього разу комісії вдалося переголосувати дані кандидатури, а також виготовити нові номерки. 

Округ №165, Зборів

Ця ОВК відзначилася тим, що аж тричі провела жеребкування. Перше жеребкування було визнаним нечинним, оскільки замість 61 жеребка було виготовлено 67. Після чергового жеребкування оголосили перерву, а після неї прозвучала знайома пропозиція: «рішення відмінити в зв’язку з тим, що включили 61 суб’єкт, а має бути 62, оскільки найбільша дільниця має 62 кандидатури».Третє жеребкування мало шанс теж бути визнаним як «недійсне», оскільки в списках траплялися чисельні «двійники», проте голова зняв напругу, запропонувавши перенести засідання на 23 вересня. Уже в цей день вирішили за недоцільне проводити засідання. 

Округ №166, Теребовля

Особливістю цього округу став високий відсоток «двійників». Так, комп’ютер визначив 914 відхилень, при цьому слід мати на увазі, що окремі подання з цієї кількості траплялися по кілька разів – одна й та ж особа могла бути в списках від кількох суб’єктів одночасно.Про цинічність, з якої здійснювалися подання, свідчить і той факт, що серед «двійників» виявився близький родич одного з членів ОВК, який вже покійний, проте був включений в подання від кількох суб’єктів. Щодо цього випадку було направлено звернення в прокуратуру.

Округ №167, Чортків

В цьому окрузі було виявлено рекордну кількість двійників – 1 743! Рішенням ОВК цих осіб було виключено із списків, проте було оговорено, що впродовж доби вони мають право подати уточнюючі заяви, де вказати, від якої саме політичної сили готові працювати в ДВК. За даними ОПОРИ такі заяви надійшли від близько 30 осіб. Відзначилася ця ОВК й тим, що проведене жеребкування було визнане недійсним і через 2 дні, 23 вересня, там повторно провели жеребкування.  Цього разу обійшлося без ексцесів. Узагальнивши всі вищеназвані факти, представники ОПОРИ зробили висновок, що засідання ОВК по жеребкуванню на Тернопільщині відбулися з чисельними порушеннями, конфліктами між представниками політичних сил, в присутності сторонніх осіб, які безперешкодно і без належного обґрунтування причин могли перебувати на засіданнях. Виявити ж численні порушення та виправити їх стало можливим здебільшого лише завдяки присутності кандидатів, їх представників та журналістів. Саме згадані учасники в різних спірних моментах змогли відстояти дотримання законності проведення жеребкування. Тим самим продемонструвавши, що дотримання законності й демократичності процесу є можливим за умови активної участі  усіх суб’єктів виборчого процесу в спостереженні за виборами.

За інформацією громадянської мережі ОПОРА в Тернопільській області

25.09.2012, 12:05
164 Переглядів