«Доступне житло» залишається недоступним

25.05.2013, 13:45
177 Переглядів

Мало яка молода сім”я не хоче мати окреме житло. Щоб реалізувати це бажання, одні роками винаймають квартири, інші ― обирають життя «на кредитах». Обидва варіанти мають свої переваги та недоліки, проте другий може залишити і абсолютно без нічого. Ось, приміром, існує така собі державна програма «Кредитуємо придбання доступного житла», яка пропонує, на перший погляд, досить вигідні умови: термін виплати – до 15 років; мінімальний обов’язковий внесок позичальника ― не менше 25 % від вартості; розмір першого внеску може бути зменшено в разі надання додаткової застави; процентна ставка банку – 16 % річних, з яких 13 відшкодовуються державою. Такі умови зацікавили і 27-річну пані Оксану, яка тривалий час орендує житло у Тернополі, тож вона вирішила скористатися названою програмою. Однак в реальності все виявилось не так просто.
«Я зацікавилась, тому що були певні фінансові заощадження, яких однак не вистачало, щоб придбати квартиру за повну вартість. Взяти ж звичайний кредит ― це надто дорого, тому що потрібно переплачувати у кілька разів. В одній з тернопільських будівельних компаній мені порекомендували саме цю програму, сказали, що це хороша альтернатива саме для молодих людей. Відтак порадили звернутися в Державний Фонд сприяння молодіжному житловому будівництву, який і займається реалізацією програми «Кредитуємо придбання доступного житла». Там мені дали перелік потрібних для оформлення документів. Оскільки я приписана у селі, то взяла у сільраді довідку про склад сім’ї та наявність квадратних метрів на кожного з членів, яка засвідчила, що я дійсно потребую житла і можу розраховувати в цьому на допомогу держави. Потім пішли в банк і зробили відповідні розрахунки. І на цьому, по суті, моя історія … закінчилася, тому що моя заробітна плата (2,5 тис. грн.) виявилась замалою для участі у цій програмі. Проте, наскільки мені відомо, в Тернополі багато людей вже скористалися такою можливістю. Власне в будинку, де мені пропонували квартиру, майже всі однокімнатні були продані саме за програмою «Кредитуємо придбання доступного житла».
Пані Оксана зауважила, що при всіх «плюсах» програми в реальності є багато різних обмежень та «але». Найперший недолік стосується такої сумної реалії нашого життя, як приховані заробітні плати (ті, що «в конвертах»), адже в процесі оформлення кредиту потрібно вказувати свої офіційні доходи. Наступним недоліком є те, що треба мати солідний стартовий капітал для першого внеску (за умовами програми він становить 25 %). Отже, щоб придбати однокімнатну квартиру, яка зараз в Тернополі коштує в середньому 230 тисяч гривень, 60 тисяч необхідно сплатити відразу. І це при умові, що сім”я складається лише з двох чоловік, бо якщо вже є діти, то програмний кредит на однокімнатну вам уже не оформлять. Третій недолік, мабуть, найризикованіший. Бо нема впевненості, що наша непередбачувана держава справді буде сплачувати тих 13 % річних впродовж усіх п”ятнадцяти років, а це означає, що дуже бажано буде якнайшвидше сплатити повну суму. Так, будівельні компанії гарантують, що ваш будинок неодмінно буде завершений і зданий в експлуатацію, оскільки це державне замовлення – головне, щоб ви могли сплатити свою частину. Але водночас потрібно розуміти, що якщо раптом у держави через якусь чергову кризу не буде грошей, то всі 16 % ви повинні сплачувати самостійно. Загалом же, щоб отримати цей кредит, потрібно добре і стабільно заробляти. Бо якщо одна людина, приміром, хоче придбати однокімнатну квартиру, то її щомісячна зарплата повинна становити не менше 3 тисяч гривень при умові, що 50 % вартості житла буде сплачено відразу. «Отже, хоч у порівнянні із звичайними кредитами на житло програма і дозволяє набагато менше переплачувати, скористатися нею можуть далеко не всі», – підсумувала пані Оксана.
Коментар директора тернопільського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву Андрія Козака:
– Державна програма «Кредитуємо придбання доступного житла» існує з травня минулого року, вона поширюється на всі категорії населення, незалежно від віку. Однак вирішальним для участі в ній є середній дохід та платоспроможність позичальника. В минулому році за цією програмою у нас було оформлено 26 кредитів, вже в цьому році ― 10. Найбільшим попитом користуються двокімнатні квартири. Щодо розташування, то перелік об’єктів нам пропонує Міністерство регіонального розвитку та будівництва, тож клієнти можуть вибирати лише з цих варіантів. У перелік зазвичай не входить мікрорайон «Центр» і поки що «Дружба», хоч кватири по вулиці Карпенка на даний момент вже пропонуються. З наявних найбільшою популярністю користується масив «Східний». Загалом цією програмою люди цікавляться, але не масово, хоч з нашого боку ми би хотіли, щоб нею скористалося якнайбільше тернополян. Окрім цього ми пропонуємо ще й інші, не менш вигідні програми безпосереднього для молоді та молодих сімей. Однак це, вважаю, тема вже окремої розмови.
Тетяна Богуцька

25.05.2013, 01:45
177 Переглядів