«Замість вірити – перевіряйте!»

15.01.2018, 14:20
201 Переглядів

«Можливості протидії пропаганді за умов гібридної війни» – тренінг на таку гостро актуальну тему провів у Тернопільському прес-клубі відомий в Україні журналіст з багаторічним досвідом,  голова правління ГО «Громадське радіо» Андрій Куликов. Розкриваючи її, він неодноразово проводив паралелі з колишньою радянською дійсністю, в якій силами пропаганди створювалася і підтримувалася величезна ілюзія для всього суспільства та зовнішнього світу. Однак сама суть пропаганди, а здебільшого і її форми з тих пір мало змінилися, бо в головному вони однакові для всіх часів і всіх суспільств.

   На яскравих реальних історіях з життя Андрій Куликов продемонстрував слухачам, які методи антиукраїнської пропаганди і як саме застосовуються та до чого це призводить чи може призвести. Відтак пояснив, чому так важливо відрізняти в інформаційному середовищі правду від брехні та  за будь-яких обставин подавати читачам, слухачам та глядачам лише правдиві повідомлення. «Російська пропагандистська машина, яка постійно вдосконалюється,створює спотворений світ, – зазначив Андрій Куликов, – цьому не можна піддаватися. Але так само не можна створювати в противагу свій спотворений світ».
Як твориться неправда з типової ситуації,як відбувається маніпулювання людською свідомістю за допомогою використання цифр без їх пояснення, що таке «заміщення»,«дзеркалення», «перенесення», чому «про овес треба говорити з конякою» і чому «голі» гасла й заклики неефективні – про все це та ще багато інших важливих речей йшлося впродовж кількагодинного тренінгу.Особливо зацікавило слухачів пояснення, як виявляти неправдиву інформацію та знаходити й викладати аргументи на протидію ворожій пропаганді.

   «Замість вірити – перевіряйте!» – такою була одна з головних настанов Андрія Куликова. Також з його подачі слухачі школи добре зрозуміли, чому перш ніж кричати чи транслювати «Слава!» або «Ганьба!», «Зрада!» або «Перемога!» – потрібно спочатку дослідити і чітко визначити, що ж там є насправді.

Тренінг відбувся в рамках проекту «Регіональна школа сучасної журналістики», що його реалізовує Тернопільський прес-клуб за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

 

15.01.2018, 02:20
201 Переглядів