Знайомтеся: Сумщина, як не Terra incognita

11.11.2014, 09:35
776 Переглядів

Сумщину справді можна назвати Terra incognita, тобто невідома, незвідана земля. Про область мало говорять, не часто пишуть у загальнодержавних ЗМІ, а якщо і з’являється якась інформація, то це зазвичай широко тиражовані чи не всіма інформаційними агенціями кримінальні новини. Між тим, нам є чим гордитися, є про що розповісти і що показати.
Край, якому присвячено найвидатнiшу пам’ятку писемності Київської Русi
Заселення території сучасної Сумщини розпочалося приблизно 15 тисяч років тому. Починаючи з перших столiть до н.е., вся територiя сучасної Сумської областi входила до складу земель, на яких проживали ранні слов’янськi племена. В VII-X ст. всю територію сучасної Сумщини населяло слов’янське плем’я сiверян. Пізніше ці землі ввійшли до складу Київської Русi. На території областi вiдомо понад 80 давньоруських городищ, поселень, могильникiв. Нашому краю, його людям, подвигам i славi, помилкам i поразкам присвячено найвидатнiшу пам’ятку писемності Київської Русi – “Слово о полку Iгоревiм”.
У 50-60-х роках XIV ст. наш край входив до складу Великого князiвства Литовського, Речi Посполитої. Славу Київської Русi намагався вiдродити Богдан Хмельницький. У роки Визвольної вiйни i до смертi гетьмана iснувала українська держава, до складу якої входила i територiя Сумщини. Землями Сумщини проходило вiйсько гетьмана Iвана Виговського. Саме тут, поблизу Конотопа, під Шаповалівкою, вiдбулася знаменита битва, в якiй українська армiя перемогла росiйську.
В 1708-1709 роках населення краю опинилось у центрi боротьби гетьмана Мазепи з росiйським царем Петром I. У Лебединi, що нині входить до складу області, були страчені прибiчники гетьмана Мазепи. У Сумах проголошено манiфест із його засудженням. А в Глухові палять опудало Мазепи. Пiсля руйнування гетьманської столицi Батурина столицею Гетьманської України став саме Глухiв.
Цукрова столиця і дещо утопічне братство
З другої чвертi ХIХ століття на Сумщині широкого розвитку набуло цукроварiння. Сумський повiт за кiлькістю розташованих на його території заводiв займав друге мiсце в Українi, а Суми називали цукровою столицею. В створеному 1897 року цукровому синдикатi провiдна роль належала цукрозаводчикам Сумщини – Івану та Павлу Харитоненкам, Миколі Терещенку.
Саме на Сумщині у 1890 -1929 роках діяло дещо утопічне Неплюєвське трудове братство. Його натхненник Микола Неплюєв запропонував людству альтернативу капіталізму, що вичерпав себе, – еволюційний перехід країни від капіталістичного до християнського безконфліктного суспільства соціальної справедливості.
Де другий за довжиною кордон з Росією
Сучасна історія області почалася 10 сiчня 1939 року – це день, в який Сумщина була утворена як область. До неї ввiйшли 12 районiв Харкiвської, 17 – Чернiгiвської та 2 райони Полтавської областей. Зараз у її складi 18 районiв, 15 мiст, із них 7 – обласного підпорядкування, 20 селищ мiського типу, 384 сiльради, 1500 сiльських населених пунктiв. Область межує з Курською, Бєлгородською та Брянською областями Російської Федерації і має другий за довжиною кордон з цією державою після Луганщини.
Щойно новостворена область почала розбудовуватись, як почалася Друга світова війна. Сумщина стала колискою масового партизанського руху. Тiльки у пiвнiчних районах областi було створено 35 партизанських загонiв. Найвідомішим командиром партизанського загону був Сидір Ковпак. Воювали сумчани i в Українськiй Повстанськiй армiї. Одним iз лідерів Органiзацiї Українських нацiоналiстiв був син поета-уродженця Сумщини Олександра Олеся – Олег Ольжич, страчений фашистами 1944 року.
Імена, що прославили Сумщину
Широко відомі імена уродженців Сумщини. Останнього запорізького кошового Петра Калнишевського. Підприємців і благодійників із династій Терещенків і Харитоненків. Письменників і поетів Пантелеймона Куліша, Павла Грабовського, Олександра Олеся, Миколи Хвильового, Остапа Вишні, Платона Воронька, Івана Багряного… Композиторів Дмитра Бортнянського та Максима Березовського. Художника, який намалював першу українську гривню, Григорія Нарбута та скульптора Івана Кавалерідзе. Співаків Бориса Гмирі, Анатолія Мокренка; акторів Степана Шкурата і Ади Роговцевої. Мовознавця Олександра Потебні. Фізика Абрама Йоффе… Можна перераховувати ще. Свого часу на Сумщині побували справді відомі люди. Тарас Шевченко, який, за переказами, замовляв весільний рушник у кролевецьких ткаль. Петро Чайковський, якого Сумщина надихнула на написання «Лебединого озера». У місцевих цілителів лікувалася Леся Українка. Грав у театрі письменник Олександр Купрін. Проводив відпустку Антон Чехов, єдиний в Україні дім-музей якого знаходиться саме в Сумах…
Втім, усе, що ви побачите на Сумщині, буде унікальним. І місцеві жителі вас у цьому переконають. У любові і патріотизмі нам не можна дорікнути, адже чи не кожен сум’янин вам скаже, що на Сумщині і небо найсиніше, і повітря найчистіше, і дерева й трави найзеленіші. Хочете переконатися? Тоді вам дорога – на Сумщину! А ми постараємося розповісти про наш край докладно у наступних публікаціях. Аби збільшити вашу цікавість до нашого краю й вона перестала бути для вас Terra incognita.
Довідка. Сумська область — область у північно-східній частині України, що межує з Росією. Утворена 10 січня 1939 року. Центр — місто Суми. Площа 23,8 тис. км². Населення станом на 1 жовтня 2010 року — 1164,6 тис. мешканців, у тому числі 783 978 (66,7%) міського і 380 641 сільського населення. Національний склад за переписом 2001 року: українців — 88,8%, росіян — 9,4%, інших — 1,8%.

Алла Федорина, сумський журналіст-координатор проекту «Прес-клуби об”єднують Україну»

11.11.2014, 09:35
776 Переглядів