Книжку Дена Ґіллмора «Mediactive» перекладено українською

29.12.2017, 08:27
227 Переглядів

Німецька організація Академія Interlink з налагодження міжнародного діалогу й журналістики (The Interlink Academy for International Dialog and Journalism) підготувала переклад книжки відомого американського медіаексперта Дена Ґіллмора (Dan Gillmor) «Mediactive» українською мовоюКнижка знаходиться в вільному доступі в інтернеті, де з нею можуть ознайомитися всі охочі.

Книжку пана Ґіллмора присвячено медіаграмотності й водночас вона є підручником для громадянських журналістів. «Ми живемо в добу інформаційного надлишку і багато з тих новин, які ми дивимося, слухаємо й читаємо, є хибними, брехливими або навіть небезпечними.  Проте ви і я можемо підпорядкувати медіа і змусити їх служити нам –усім нам, якщо станемо активними медіаспоживачами й користувачами», – зазначається на обкладинці книжки.

У своїй передмові до українського видання Ден Ґіллмор пише, що дуже важливо боротися з дезінформацією й припинити приймати на віру все, що стверджується в ЗМІ, особливо що стосується екстрених новин.

«З того часу, як цю книгу було видано вперше, медіаграмотна громада домоглася значних успіхів та переконала батьків, педагогів й медіаорганізації, що нам необхідно допомогти людям навчитися орієнтуватися в потокові інформації, який з кожним днем лише зростає, – стверджує автор. – Прогрес є, але ми повинні бути активнішими. Громадянськість заснована на активності позиції, а достовірна інформація допомагає її сформувати. В епоху цифрових технологій бути медіаграмотним є не опцією, а завданням для кожного з нас».

Корі Доктороу, співредактор та співвласник сайту Boing Boing й автор книги «For the Win», називає цю книжку «майстер-класом з медіаграмотності для XXI-го століття, що стосується всіх рівнів: від найдрібніших деталей використання програмного забезпечення wiki аж до найпросунутіших та найрозумніших порад щодо реформування законодавства та політики, які дозволять зробити новини кращими й менш упередженими».

Перекладачем книжки стала Олеся Головко. Організація також висловила подяку Тетяні Роговій та Артему Бабаку за їхню допомогу.

Ден Ґіллмор – американський журналіст, засновник, інвестор та консультант у компаніях, що спеціалізується на інформаційних технологіях. Він очолює Найтівський центр цифрового медіапідприємництва в Школі журналістики і масових комунікацій імені Волтера Кронкайта при Університету штату Аризона. Автор книжки «Ми, медіа: журналістика від пересічних людей для пересічних людей».

The Interlink Academy for International Dialog and Journalism – неприбуткова організація, що базується в м.Гамбург, Німеччина. Заснована в 2014 році, вона розробляє та організовує міжнародні програми обміну та професійні тренінги для журналістів усіх напрямків у різних країнах. Організація ставить на меті підвищення професіоналізму журналістів та просування свободи преси в усьому світі.

Media Sapiens

29.12.2017, 08:27
227 Переглядів