“Компетенція сімейного лікаря тепер значно ширша”, – розповів тернополянам експерт Євгеній Гончар

30.10.2018, 08:47
692 Переглядів

Про ключові аспекти медичної реформи розповідав тернополянам 20 жовтня член Громадської ради при МОЗ України, експерт Реанімаційного пакету реформ, Євгеній Гончар, під час семінару “Роль громади в медичній реформі”. Присутні лікарі та громадські активісти дізналися основні ідеї, шляхи реалізації, міфи та правду про втілення і реалізацію медичної реформи на місцях.  Подаємо основні питання, які цікавили учасників семінару, та відповіді на них лектора.

1. Що таке державний гарантований пакет медичних послуг?

Це сукупність послуг, які поширюються на всіх громадян та надаються безкоштовно. Оплату гарантованого пакету послуг здійснюватиме Національна служба здоров’я України. Послуги, які не входять у пакет, оплачуються з інших джерел — це або власні кошти пацієнтів, або кошти страхових компаній, підприємств, тощо.
Цього року пакет медичних послуг розрахований лише на первинну ланку медичної допомоги.
Перелік послуг, що входять до державного гарантованого пакета і оплачуються з державного бюджету, а також структура та рівень тарифів на відповідні послуги затверджуватимуть щороку Кабінетом Міністрів України.

Загалом державний гарантований пакет медичної допомоги включатиме:

– первинну медичну допомогу;

– екстрену медичну допомогу (у тому числі у стаціонарі);

– основні види амбулаторних послуг за направленням лікаря загальної практики (сімейного лікаря);

– основні види стаціонарної медичної допомоги за направленням лікаря сімейного лікаря чи лікаря-спеціаліста, включаючи лікарські засоби для стаціонарної та екстреної медичної допомоги, вартість яких відшкодовується через встановлений державою механізм оплати відповідних видів медичної допомоги;

– амбулаторні рецептурні лікарські засоби, які внесені до Національного переліку основних лікарських засобів та вартість яких відшкодовується через механізм реімбурсації.

2. Які зміни відбулися в порядку обрання головних лікарів?
Раніше головні лікарі призначалися. Зараз запроваджено конкурсну процедуру обрання керівників усіх медичних закладів державної та комунальної форми власності. Виключення стосуються наукових центрів та малих закладів первинної медичної допомоги у сільській місцевості.

Процедура передбачає відкрите засідання конкурсної комісії із відеозйомкою. У комісію входять три представники від органу управління (Департамент охорони здоров’я), три представники від закладу охорони здоров’я і три представники від громадськості (це зазвичай представники Громадської ради при органі управління). Інформація про роботу комісії має бути загальнодоступною для всіх громадян.
Претендент на посаду представляє комісії свою конкурсну пропозицію.

Дуже важливою є присутність ЗМІ на таких комісіях. Оголошення про конкурс на заміщення керівника медзакладу має розміщувати орган управління (тобто Департамент охорони здоров’я) на своєму сайті. Але часто Департамент не виконує цієї вимоги, тому отримати цю інформацію можна лише через інформаційні запити.

3. Яка різниця між сімейним лікарем і дільничним? Чи не відбувається ототожнення цих посад?

Основна різниця в тому, що дільничний працює із дорослими, а сімейний лікар обслуговує, як дітей, так і дорослих, його компетенція значно ширша (профілактика та вчасне виявлення захворювання).

 Сімейний лікар сам встановлює діагноз. І лише при потребі, направляє пацієнта до вузькопрофільного спеціаліста. Це значно економить час та ресурси пацієнта. Також сімейний лікар здійснює супровід свого пацієнта, спостерігає за подальшим лікуванням.

4. Чи правда, що до лікаря-спеціаліста можна буде потрапити тільки через сімейного?
Кожна людина в разі необхідності зможе звернутись до будь-якого лікаря-спеціаліста без направлення сімейного лікаря, і отримати допомогу. Але в цьому випадку пацієнту доведеться сплатити повну вартість послуг лікаря і лікування. Якщо ж ви звертаєтесь до нього за направленням сімейного лікаря, вартість вашого лікування та необхідних медичних засобів повністю, або з невеликою співоплатою відшкодує держава.

5. Чи стане екстрена медична допомога платною?

Екстрена медична допомога завжди буде безоплатною. Державна програма медпослуг гарантує покриття екстреної медичної допомоги.

Планується розділити екстрену допомогу і невідкладну первинну допомогу. Екстрена допомога надається тоді, коли людину потрібно рятувати на місці (ДТП, пожежі, тощо) і кожна хвилина може коштувати життя. А невідкладна допомога – це коли в людини підвищення температури, запаморочення, головний біль, проблеми із тиском, загострення хронічних хвороб.

 Якщо запрацює система розподілу таких викликів, то вдасться оптимізувати витрати медичних служб та зробити медичні послуги більш дієвими.

  1. Чи збільшиться зарплата лікарів із реформуванням медицини?

Так, вже в липні зросли зарплати сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів.
Як формується зарплата, тепер визначає сам медичний заклад. Сума залежить від кількості декларацій, які підписав лікар із пацієнтами, або від якості його роботи. Видатки медичних закладів, як суб’єктів господарювання (матеріали, комунальні платежі, оренда тощо) може компенсувати місцева влада.

Згідно даних Міністерства охорони здоров’я, у місті Селидове (Донецька область) сімейний лікар, який підписав 1800 декларацій, отримав у липні після оподаткування 10 504 грн у порівнянні з 5 450 грн в червні, медсестра із 3727 грн у червні, отримала 5176 грн у липні. Із реформуванням відбулись суттєві зміни в оплаті роботи медика.

7. Що таке програма «Доступні ліки»?

Це урядова програма реінбурсації — механізм повної, або часткової оплати з бюджету лікарських засобів, що включені до деталізованого опису.

Виділено три групи захворювань, на лікування яких надаються за програмою медичні препарати: серцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу, бронхіальна астма.
Отримати ліки можна, звернувшись до лікаря, який має правильно виписати рецепт. Далі потрібно піти до аптеки із позначкою «Доступні ліки» (детальний перелік аптек міста можна знайти на інтерактивній карті http://liky.gov.ua/ ) та отримати препарати. Вартість ліків повністю, або частково оплачує держава. У програмі беруть участь лише монопрепарати (які містять лише одну діючу речовину).

Довідка: Дана публікація представлена Коаліцією ГО «Тернопільський центр реформ» в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні.

Марія Карабин, аналітикиня Коаліції ГО “Тернопільський центр реформ”

30.10.2018, 08:47
692 Переглядів