Комунальні підприємства Тернополя стали «прозорішими»

29.11.2019, 14:12
204 Переглядів

У Тернопільському прес-клубі відбулася презентація порівняльного аналізу діяльності комунальних підприємств Тернополя на предмет їх прозорості та публічності. Як повідомив на початку пресконференції керівник Центру громадського контролю “ДІЙ!”, голова ГО “Центр громадського моніторингу та аналітики” Василь Томчишин, методологія такої оцінки була розроблена саме цією організацією.

Рік тому громадські активісти вже аналізували стан справ у комунальних підприємствах Тернополя, тож цього разу їх метою було показати, які зміни відбулися, які тенденції та динаміка прослідковуються. За словами Василя Томчишина, технологія аналізу є універсальною, нею зацікавилися міжнародна організація «Інститут висвітлення війни та миру» (Institute for War and Peace Reporting), і зараз згідно з нею проводяться відповідні дослідження у ще чотирьох містах України – Кропивницькому, Рівному, Чернівцях та Богуславі.
Детальніше про те, як проводився порівняльний аналіз, та про його результати журналістам розповів співавтор методології, юрист “Центру громадського моніторингу та аналітики” Максим Макар. Отже, дослідники проаналізували 24 комунальних підприємства Тернополя за трьома напрямками – “Інформування”, “Кадри та управління”, “Фінанси”, використовуючи при цьому 25 індикаторів. “Інформацію про підприємства отримували через інформаційні запити та аналіз сайтів Тернопільської міської ради, сайтів самих комунальних підприємств, Порталу відкритих даних та www.spending.gov.ua , – сказав Максим Макар. – Відтак бачимо позитивні зрушення у плані прозорості комунальних підприємств. Хоча зрозуміло, що невеликі КП не можуть повністю відповідати всім індикаторам, бо якщо на підприємстві працює 2-3 людей, займатись адмініструванням сайту просто нікому, і це велика проблема.”
Отже, у порівнянні з ситуацією рік тому, публічність роботи КП Тернополя стала кращою. Лідерами у рейтингу залишаються “Тернопільводоканал”, “Тернопільський центр дозвілля і молодіжних ініціатив ім.Довженка” та “Тернопільміськсвітло”, значно покращили свої показники КП “ТернопільІнтерАвіа”, КП ТМР “Масив” та КП “Еней”. До найрезультативніших індикаторів тернопільських КП належать такі, як продаж та оренда майна через систему ProZorro.Продажі; висвітлення контактної інформації на сайті підприємства; оприлюднення статуту КП. А найменш виконувані індикатори, це – оприлюднення річних звітів керівника; призначення керівника на конкурсних засадах; оприлюднення детального звіту про використання коштів статутного капіталу. Максимальний бал, який могли отримати комунальні підприємства – 60, цього року вони досягли 40-бальної позначки у порівнянні з минулорічними 35.

29.11.2019, 02:12
204 Переглядів