Країна, де хотілось би народитися

03.04.2013, 13:41
184 Переглядів

Соціологічна група «Рейтинг» продовжує спеціальний проект «Народний ТОП», який складається з серії досліджень визначення кращих з кращих. Особливість методики полягає у тому, що респонденти не отримують жодних списків чи підказок, люди висловлюють свою думку виключно за допомогою відкритих питань, називаючи власні варіанти. У квітні ми представляємо випуск «Країна, де хотілось би народитися».
Згідно з результатами дослідження майже половина опитаних (48%), якби мали можливість обрати країну, де народитися, обрали б Україну. 9% опитаних обрали б Росію, 5% – Німеччину, 4% – США, по 2% – Великобританію, Італію, Швейцарію, Францію, по 1% – Польщу, Канаду, Швецію, Білорусь. Разом з тим, 2% – обрали б СРСР, близько 4% – інші країни. 16% опитаних не змогли відповісти на запитання. Загалом 15% опитаних, якби мали можливість обрати країну, де народитися, обрали б країни Євросоюзу, ще 4% – США. Натомість Росію, Білорусь, Казахстан – близько 10%, ще 2% – обрали б СРСР. Росію найчастіше обирали на Донбасі (18%), Півдні (13%) та Сході (13%) країни. Німеччину, США, Італію, Великобританію – на Заході і Півночі країни. Разом з тим, в Центрі країни найчастіше обирали Україну.
Чим молодші респонденти, тим менше серед них тих, хто хотів би народитися в Україні: лише 40% молоді обрали б Україну, водночас серед старших людей таких у 1,5 рази більше. Кожен десятий молодий українець хотів би народитися в США, трохи менше – в Німеччині та Великобританії. Жінки більш прив’язані до України, ніж чоловіки. Останні частіше обирали Росію, Німеччину та США.
Цікаво, що кожен десятий виборець КПУ хотів би народитися в СРСР. Кожен шостий виборець Партії регіонів та КПУ хотів би народитися в Росії. Натомість кожен шостий виборець УДАРУ обрав би Німеччину. Найбільш відданими країні виявились виборці Батьківщини та Свободи – майже 60% з них, якби мали можливість обрати країну, де народитися, обрали б Україну.

Аудиторія дослідження: населення України віком від 18 років і старші

Вибіркова сукупність: 2000 респондентів

Метод дослідження: особисте формалізоване інтерв’ю згідно з опитувальником (face to face)

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень близьких до 50% похибка становить не більше 2,2%, для значень близьких до 30% – не більше 2%, для значень близьких до 10% – не більше 1,3%, для значень близьких до 5% – не більше 1%

Терміни проведення дослідження: 22 – 28 лютого 2013 р.

03.04.2013, 01:41
184 Переглядів