Леонід Бицюра розповів про головні сюрпризи до Дня міста

16.08.2013, 14:56
280 Переглядів

Вже зовсім небагато залишилось до одного з найпопулярніших в Тернополі свят – Дня міста. Про те, чим порадують організатори тернополян цього дня, ми запитали у заступника міського голови Тернополя з гуманітарних питань Леоніда Бицюри.
– Пане Леоніде, що нового – чого не було в минулі роки – планується під час цьогорічного святкування?
– Новинками будуть відкриття квіткового годинника у парку Національного відродження, кінотеатр під відкритим небом на острові «Чайка», кулінарний майстер-клас від депутатів міської ради. Одним з найцікавіших таких заходів стане мистецький замковий пікнік — з середньовічними гарматами, історичною кухнею, майстер-класами з ковальства, стрільби з луку, технології виготовлення старовинних книг. Також 28-го серпня на території тернопільського замку відбудеться лицарський турнір “Меч Короля Данила” та показовий масовий лицарський бій (бугурт).
А у гідропарку «Топільче» показовими виступами з класичних видів кінного спорту урочисто відкриється школа верхової їзди. До речі, в перспективі плануємо використовувати можливості цієї школи з лікувальною метою – для іпотерапії.
Загалом Дню міста буде приурочено близько 70-ти культурно-мистецьких та спортивних заходів, серед яких буде чимало і традиційних, та від цього не менш цікавих. Це і чемпіонат з водно-моторного спорту, і кубок з повітроплавання, і виставка ретро-автомобілів. 27-28 серпня на стадіонах міста уже вдруге проходитиме чемпіонат світу з футболу серед українських команд діаспори з Канади, Естонії, Білорусі, Придністров’я, Іспанії, Польщі та Румунії. Український дім “Перемога” запросить на презентацію книги “Поети про Тернопіль”. А любителів квітів порадує їх свято під назвою “Рай на Співочому полі”.
Думаю, що у святкування Дня свого міста має і може зробити свій вклад по можливості кожний, тому ми щороку спілкуємось з підприємцями, закликаємо долучитися і талантами, і ідеями. Наприклад, медійна група “Ідеї, які продають” за власною ініціативою вирішила подарувати міщанам п`ятигодинний вечірній концерт на Театральному майдані за участю гуртів «Ганз Лайв Бенд, і “Фіра” та Едуарда Романюти у супроводі світлового та лазерного шоу. Мають можливість проявити себе і креативні тернополяни – зокрема, взяти участь у створенні логотипу міста на футболки, прийом заявок і конкурсних робіт триває. В цілому ж День міста – це своєрідний підсумок річної діяльності усіх нас.
Ви згадали про чемпіонат водно-моторного спорту. Отже, чутки про те, що його перенесено до Києва і на нашому ставі він вже не проводитиметься – не відповідають дійсності?
– Цьогоріч він відбудеться у нас однозначно. Підтвердженням цьому є офіційний документ, підписаний головою національної федерації водно-моторного спорту України В.Шемчуком. Це – “План проведення відкритого чемпіонату “Східної Європи в класі RN2000”, кубку міського голови м. Тернополя в класі S-550, відкритого кубку міського голови (аквабайки — версія UIM)”.
Кажуть, що до Дня Тернополя з`являться і нові зірки на нашій Алеї зірок. Чи не скажете, чиї саме імена там буде викарбувано?
– Алея зірок поповниться іменами письменниці Лесі Романчук та фотографа Василя Бурми.
– А яких гостей запрошено на свято, і чи будуть делегації від міст побратимів?
– Так, делегації від міст-побратимів прибудуть вже традиційно. Загалом має приїхати 15 іноземних делегацій: зокрема, з Польщі, Грузії, Іспанії, Болгарії, Греції, Німеччини, Туреччини, Придністров’я. Для них заплановано офіційний прийом, де поділимось і проблемами, і успіхами. В рамках святкової програми має бути підписано і договір про партнерську співпрацю з турецьким містом Ялова. Чекаємо також на міських голів України, яким надіслали запрошення.
Розмовляла Ірина Зелененька,

Фото Юрій Зелененький

16.08.2013, 02:56
280 Переглядів