Моніторинг суспільних настроїв українців (20-24 листопада 2019 року)

29.11.2019, 08:22
385 Переглядів

Згідно результатів опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 20-24 листопада 2019 року, 43% опитаних вважають, що реформи в країні повинні бути поступовими. З іншого боку 30% переконані, що зміни мають бути швидкими і радикальними. Ще 18% респондентів взагалі стверджують, що потрібно призупинити реформи до стабілізації ситуації в країні. Відносно більше вимагають швидких перетворень мешканці Центру та молодші респонденти, а також виборці партії «Голос». Водночас навіть серед цих категорій більше тих, котрі вважають, що реформи повинні бути поступовими.

  • 53% переконані, що президент Зеленський є більш ефективним у порівнянні з попереднім президентом Порошенком. 15% – протилежної думки, 22% стверджують, що нічого не змінилося. Порівняльні оцінки інших центральних органів влади менш оптимістичні. Зокрема, 34% вважають, що діюча Верховна Рада є більш ефективна порівняно з минулим скликанням. 32% переконані, що нічого не змінилося, 17% – вважають її менш ефективною. Лише 27% переконані у більшій ефективності діючого Уряду О.Гончарука у порівнянні із Урядом В.Гройсмана. 30% вважають, що змін не відбулося. 19% – вважають його гіршим за попередній Кабінет міністрів. 24% взагалі не змогли оцінити. Найкритичнішими у оцінках ефективності центральних органів влади є прихильники партії Європейська солідарність.
  • Майже дві третини опитаних вважають, що президенту Зеленському потрібно часу від одного до трьох років, щоб продемонструвати якісний та ефективний результат роботи. 14% – дають йому для цього п’ять і більше років. Лише 8% вимагають від нього змін за півроку. 17% – взагалі вважають, що йому не вдасться продемонструвати якісний результат роботи.
  • Близько половини опитаних вважають, що для досягнення якісного результату Урядом та Верховною Радою потрібно дати їм час від року до трьох. Кожен десятий готовий почекати п’ять і більше років. Натомість 10-13% дають цим центральним органам влади для ефективного результату не більше півроку. Кожен четвертий-п’ятий взагалі вважає, що діючі Уряд та Парламент не здатні нічого змінити в країні.
  • Лідером електоральний симпатій є партія «Слуга народу», яку підтримують майже 45% тих, хто визначився і має намір взяти участь у виборах. 12,7% підтримують партію «Опозиційна платформа – За життя», 9,6% – партію «Європейська Солідарність», 8,5% – партію «Батьківщина», 4,4% – партію «Голос». Рейтинг інших політичних сил – менше 3%. Тих, хто не визначився, – близько 12%.

Аудиторія: населення України від 18 років і старше. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2500 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,0%.

Терміни проведення дослідження: 20-24 листопада 2019 р.

29.11.2019, 08:22
385 Переглядів