Переселенці Тернопільщини та Закарпаття:  як допомагають  місцеві  громади

06.09.2016, 17:06
206 Переглядів

Це важливе питання порушувалося під час телемосту  між тернопільським телеканалом ІНТБ та ужгородським UzhInform. Представники влади, громадських організацій, радники  Міністерства соціальної політики України з питань ВПО з обох областей розповідали, як адаптуються переселенці на Тернопільщині та Закарпатті, з якими проблемами стикаються і як їх намагаються вирішувати на місцевих рівнях.

У двох невеликих  регіонах України – Тернопільщині та Закарпатті –  однакові проблеми у питаннях щодо внутрішньо переміщених осіб.  Це – житло для переселенців та низька заробітна платня. Здебільшого житловий фонд для ВПО складався із помешкань у районах та селах областей.  Відтак, постало питання забезпечення роботою , що складно у таких населених пунктах, і, відповідно, заробітною платнею, яка традиційно у цих областях є однією з найнижчих в Україні.

Ось і виходить, розповіли гості студій, що винайняти житло в обласному центрі – дорого, водночас там легше знайти роботу, хоча її рівень не може повністю покрити витрат на житлово-комунальні послуги.  Так, приміром, в обох обласних центрах зарплата становить близько 3 тисяч гривень, а за квартиру потрібно заплатити близько 4-х.

Звичайно, держава дає преференції для внутрішньо-переміщених осіб, для покриття  оплати житлово-комунальних послуг  передбачається виділення адресної допомоги – понад 800 гривень. Ця сума є однаковою для усіх регіонів України. Також є  сприяння місцевим  підприємцям, які влаштовують на роботу переселенців тощо.

Спільна проблема обох регіонів  – переселенці, а це здебільшого з Донбасу, тобто промислового регіону. А Тернопільщина  та Закарпаття –   сільськогосподарські області.  Як зазначили представники влади обох областей, учителі, медичні працівники, викладачі, інженери  тощо знайшли працю за спеціальністю. І у цьому їм надається велике сприяння. Приміром, на Тернопіллі  головним лікарем одного із дитячих санаторіїв став фахівець із Донбасу. А ось знайти роботу металургам, шахтарям у цих областях неможливо.

В обох областях злагоджено та спільно працюють над вирішенням проблем переселенців державні органи влади та громадські організації. За словами  радників Мінсоцполітики з питань ВПО Тернопільщини та Закарпаття,  немає проблем із влаштуванням дітей переселенців у садочки, загальноосвітні навчальні заклади. Окрім цього, надається всебічна допомога громадськими організаціями для переселенців – гуманітарна,  психологічна, правова.  Приміром, на Закарпатті діє мобільна правова допомога,  Фахівці виїжджають у різні, навіть найвіддаленіші, населені пункти і спілкуються як з переселенцями, так і з учасниками АТО та іншими соціально незахищеними групами населення.

В обох  областях створюються усі умови для того, щоб переселенці  започатковували власний бізнес. Такі позитивні приклади є і на Тернопільщині, і на Закарпатті. Допомагають їм у цьому і центри зайнятості, і  відповідні громадські організації підприємців тощо.

«На місцях робиться усе можливе, щоб  переселенці відчули себе частинкою громади, не були поза увагою спільноти та знайшли себе у нових умовах. Це складно, але можливості та сприяння є великі», – наголосили чиновники. Наразі на Тернопільщині проживає понад  2,5 переселенців, на Закарпатті – трохи більше 4 тисяч. Загальний образ їх однаковий – це діти та пенсіонери (більше половини). За словами фахівців,  молодь та активні працездатні громадяни шукають місць роботи та проживання у тих регіонах,  де вища зарплата.

Єдина відмінність – на Закарпаття дуже часто приїжджають ті переселенці, які мають намір покинути країну та переїхати у сусідні держави. Близькість кордону, багато  міжнародних програм  та проектів дає можливість це зробити. На жаль, кажуть чиновники, дуже часто з країни виїжджають незаконно.

Загалом, і ця думка звучала з обох сторін, вимушені переселенці почуваються на заході країни комфортно, жодних конфліктів не виникало. А закарпатці ще й назвали результати місцевого соціологічного дослідження – 80% внутрішньо переміщених осіб навіть після завершення бойових дій виявили бажання не повертатися.  Неохоче повертаються додому переселенці і з Тернопільщини.

Наразі нових переселенців із зони проведення АТО практично немає. Існує внутрішня міграція – з однієї області до другої, де більша заробітня платня.

Участь у телемості брали:

З Тернополя

  • Ірина Жигунова – Радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО у Тернопільській області.
  • Вадим Боярський – директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської ОДА.
  • Юлія Білецька- голова ГО “Об’єднання вимушено переміщених осіб ” Наше майбутнє”.

З Ужгорода

  • Геннадій Степанов – Радник Міністерства соціальної політики України з питань ВПО у Закарпатській області.
  • Анжела Логінова – секретар Регіонального штабу Закарпатської області з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення антитерористичної операції.

Захід проходив в рамках проекту «Створення на базі Тернопільського прес-клубу  комунікаційного майданчика для покращення адаптації та соціалізації внутрішньо переміщених осіб в місцевих громадах” за підтримки Фонду сприяння Демократії Посольства США в Україні .

12

2

06.09.2016, 05:06
206 Переглядів