Суми – європейське місто за кілька десятків кілометрів від російського кордону

24.12.2014, 08:16
732 Переглядів

Це місто, якому лише приблизно 360 років, вражає своїми затишком, настроями та  європейськими підходами до збереження автентичності та неповторності. Так, приміром, у центральній частині обласного центру, аби не порушувати архітектурну гармонію, заборонено споруджувати будинки висотою понад п’ять поверхів. І жодної такої споруди, яка би «випадала» із загальної картини історичної частини міста, там немає. Навіть новобудови, згідно із генпланом Сум, повинні вписуватися у загальний колорит цього не такого ж уже старовинного міста.

sІ саме це дало можливість зберегти для нащадків неповторність Сум, що повинно стати прикладом для інших неповторних населених пунктів України. Як ще Суми прагнуть зберегти власну історію та культуру? Щороку за ініціативи міської влади у місті проводиться фестиваль з вуличного мистецтва – street-art.

Відтак, фасади будинків не просто розмальовують, а наносять на них і репродукції відомих картин, і, що найголовніше, епізоди історії міста. Так, на одному із  фасадів зображені чотири пори року, старе зображення головної вулиці Сум,  засновник міста Герасим Кондратьєв..

vs

wДуже оригінально підійшли сумчани  і до легенди щодо назви міста. Кажуть, що на березі річки Сумка  перші поселенці знайшли 3 мисливські сумки з золотими монетами.

sЦей переказ знайшов відображення у міській символіці (на гербі  і прапорі міста три сумки). У  травні 2008 року в середмісті Сум було відкрито символічний пам’ятний знак «Сумка». Місцеві мешканці розповіли – якщо потерти торбу та ще кинути копійчину-другу у колодязь – заможне життя гарантоване. Що ми і зробили. Сподіваємося….

Та вразило журналістів те, як зобразили  біля пам’ятника саму область  –темним камінням  викладено кордони у вигляді ніби води, яка розтікається.  Ідея сподобалася усім.

Ніхто не залишився байдужим біля кованого сердечка із надписом ” Чекаю, бо кохаю”. Сумчани нам розповіли, що купа молодих людей призначає побачення саме на цьому місці.

Про інші приємні враження з Сумщини – читайте надалі.

Проект реалізовує Тернопільський прес-клуб спільно із прес-клубами Херсона та Сум за підтримки ФОНДУ СПРИЯННЯ ДЕМОКРАТІЇ ПОСОЛЬСТВА США В УКРАЇНІ.

Тетяна Тарасенко

Фото – Роман Савуляк

24.12.2014, 08:16
732 Переглядів