Тернополян закликали долучатися до створення цінного інформаційного ресурсу

22.04.2019, 16:34
212 Переглядів

Наприкінці лютого ми вже повідомляли про роботу над створенням у Тернополі сайту про митців, котрі жили і творили в нашому місті, або ж своєю творчістю причетні до нього. І ось у п’ятницю у Тернопільському прес-клубі відбулася зустріч з розробниками та організаторами цього проекту – Te.Artist – які розповіли журналістам багато цікавого. «Це історична  подія! – зазначив на початку свого виступу один з ініціаторів проекту, письменник, представник «Тернопільського центру реформ» та керівник ГО “Мистецький фестиваль “Ї” Юрій Матевощук. – Ідея створити таку мистецьку базу, як це робиться у Європі, звучала вже давно, тож ми вирішили нарешті заповнити цю прогалину. Поки що акцентуємо увагу на трьох напрямках – це література, музика і візуальне мистецтво. Для чого ми це  робимо? Передусім для створення повної бази даних про літераторів, музикантів та художників, адже, як виявилось, ми багато чого не знаємо навіть про наших талановитих сучасників, не кажучи вже про тих, хто творив у далекому минулому, і, зокрема, хто за життя був заборонений і замовчувався з політичних причин. Багато білих плям залишилось і щодо іноземців, чиї творчість та життя мають відношення до Тернополя». Відтак Юрій Матевощук розповів про те, що вже зроблено на літературному напрямку, яким займався він сам.

   Музичну сферу представив кандидат історичних наук, автор книги “Тернопіль: Місто. Люди. Історія” Володимир Окаринський. «Досліджено величезний пласт інформації  від Крушельницької і Барвінського –  до сучасних гуртів, – повідомив він. – Виявлено чимало нових цікавих фактів навіть про добре відомих музикантів та виконавців, про яких і раніше багато писалося. Чи ось, приміром, з Тернополем пов’язано близько сотні рок-груп, а інформації про них є не так і багато, тож її треба всю зібрати і опрацювати. Окрема тема – це велика кількість митців, які в різний час виїхали до близького чи далекого зарубіжжя».

   Про роботу по наповненню розділу «Візуальне мистецтво»  розповіла відповідальна за цей напрямок Марія Юрчак – менеджерка культури, художниця, керівниця проекту “Тернопіль у мистецтві”. «Працюючи з інтернет-джерелами, з фондами бібліотек і музеїв та архівними матеріалами, ми були в чомусь схожі на детективів, бо часто доводилося вишукувати і збирати інформацію по крупинках, – сказала вона. – Це дуже нелегко, але воно того варте!». Як приклад справжнього відкриття, вона назвала талановитого сучасного художника Андрія Галашина, уродженця Тернополя, який  живе і працює в Коста-Ріці.

   Робота над створенням безперечно дуже цінного і цікавого ресурсу продовжується. Вже зібрано матеріали про кілька сотень митців. Однак зрозуміло, що кільком людям наповнити таку базу нереально. Тож організатори звертаються за допомогою до усіх небайдужих, хто володіє бодай якоюсь відповідною інформацією.  Для участі у  проекті треба заповнити анкету https://goo.gl/forms/GRf1VhgpfeZScXvP2 . Зворотний зв’язок відбувається через електронну адресу: yurymatevoshchuk@gmail.com.

   Нагадуємо також, що проект розроблено за підтримки коаліції Громадських організацій «Тернопільський центр реформ».

22.04.2019, 04:34
212 Переглядів