У Тернопільському прес-клубі навчали відрізняти брехню від правди

03.06.2019, 14:21
263 Переглядів

Сьогодні інформація втратила своє першочергове завдання – інформувати, і  перетворилася на інструмент маніпулювання. Саме тому журналістам важливо володіти інструментами фактчекінгу, щоб вміти відрізнити правдиве твердження від брехні чи напівправди. На цьому акцентував свою увагу медіа-тренер та керівник фактчек-проекту “БезБрехні” Олександр Гороховський, який проводив у Тернопільському прес-клубі  тренінг для слухачів регіональної Школи мультимедійної та тележурналістики.

   Тренінг розпочався зі знайомства, завданням якого було “розкопати” незвичайний факт про кожного присутнього, адже саме виявлення фактів та їх перевірка на достовірність – це основна мета фактчекінгу. «Проте серед великого потоку інформації, який сьогодні “атакує” пересічного читача/слухача/глядача з усіх сторін, не так вже й просто зрозуміти, де тобі говорять правду, а де намагаються нав’язати свою думку, – зазначив Олександр Гороховський. – Саме тому завдання журналіста – критично мислити і шукати факти маніпуляції не лише у текстах, а й у фото- та відеоматеріалах». Також він підкреслив, що у багатьох ЗМІ факт сьогодні є другорядним, а на перше місце замість аргументів виходять емоції. В кінцевому результаті читач отримує не об’єктивну інформацію про той чи інший факт, а думку про цей факт, а в деяких випадках взагалі «думку про думку». Олександр Гороховський  також наголосив, що ключем до розкриття фальсифікацій та фейків є деталі. “Перевірка дрібних деталей – це ключ до істини. Нам потрібно звертати увагу навіть на несуттєві, на перший погляд, дрібниці, встановлювати причинно-наслідкові зв’язки, опиратися на залізобетонні аргументи і при цьому, що дуже важливо, не порушувати стандарти журналістики. І зверніть увагу, що ви не обов’язково знайдете неправду. Факт може підтвердитися, але ви вже будете впевнені у цій інформації на 100 відсотків”, – сказав він.

   Для кожного теоретичного розділу Олександр Гороховський підготував учасникам тренінгу практичні завдання. Виконуючи їх, слухачі регіональної Школи мультимедійної та тележурналістики вчилися відрізняти факт від судження, правильно визначати, які джерела аргументації можна використовувати, шукали фейкові дані у запропонованих матеріалах, а також визначали правдивість інформацій за допомогою дрібних деталей. “Нам треба лише бути трошки детективами. Бо загалом у фактчекінгу немає нічого складного. Не потрібно навіть мати особливих знань у тій чи іншій сфері, бо з’ясувати чи спростувати важливі речі можна лише за допомогою логіки, уважності до деталей та міркувань”, – підсумував тренер.

   Тренінг проводився в рамках проекту «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

Світлана Величко

03.06.2019, 02:21
263 Переглядів