Фініш реформування газет: ситуація в регіонах

15.01.2019, 15:32
454 Переглядів

Настав час підбивати підсумки однієї з дуже важливих для українського суспільства реформ. 1 січня 2019-го формально завершився строк роздержавлення газет України, що був визначений Законом «Про реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації» і ставив за мету передусім вивести ці ЗМІ з-під прямого впливу держави. За даними Держкомтелерадіо, станом на 28 грудня  2018-го було реформовано  425 друкованих  ЗМІ та редакцій, з них 402 комунальних (що складає понад 60 відсотків від загальної кількості таких видань, які реально виходять) та 23 державних ( це відповідно трохи більше чверті від загальної кількості). Лідерами процесу Держкомтелерадіо визначив Кіровоградську (з 28 друкованих ЗМІ та редакцій реформовано 25), Житомирську (з 28 – 24), Хмельницьку (з 27 – 23), Миколаївську (з 26 – 22), Полтавську (з 31 – 26) та Тернопільську ( з 21 – 17) області. А найгірше ситуація з реформуванням склалася на Київщині (включно з столицею), Львівщині, Одещині, Дніпропетровщині, Івано-Франківщині та на Закарпатті.

   Треба зазначити, що Мінюст дозволив частині редакцій, які з об’єктивних причин не вклалися у визначені законом строки, завершити реформування після 1 січня 2019 року, тож незабаром наведені цифри дещо зміняться. Проте суттєво це загальну картину вже не змінить. Відтак коротко зупинимося на результатах реформування в 11-ти регіонах, які будуть охоплені  новим проектом Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

   Волинська область

    На Волині станом на 1 січня 2019 року реформовано 16 районних газет (на момент прийняття Закону про реформування було зареєстровано 24 видання, засновниками та/або учасниками яких були органи влади різних рівнів чи органи місцевого самоврядування. Ще одна – обласна газета “Волинь-нова” пройшла процес реформування в пілотному проекті ще до офіційного старту роздержавлення. Наразі газет, які ще знаходяться в процесі реформування, в області немає. Тим часом станом на 1 січня 2019 року визнано недійсними свідоцтва 5-ти видань, ще 3 видання припинили діяльність за рішенням засновників.

   Дніпропетровська область

   Опинилася серед аутсайдерів реформування. Станом на початок  2019-го на Дніпропетровщині роздержавлені 19 друкованих видань із 37-ми. Але протягом січня завершити реформування і отримати «Свідоцтво друкованого ЗМІ» повинні ще 6 газет. Таким чином до 1 лютого із 37 комунальних газет, що реально виходили, повністю мають бути реформовані 25. Три комунальних підприємства перереєстровані на товариства з обмеженою відповідальністю, проте нового «Свідоцтва друкованого ЗМІ» ще не отримали. Ще 4 редакції знаходяться в стані припинення комунальних підприємств (триває перереєстрація на ТОВ та ПП).

Стосовно 5 газет прийнято рішення про ліквідацію. На сьогодні видання вже не виходять.

   Житомирська область  

   Знаходиться серед лідерів роздержавлення друкованих ЗМІ. З-поміж 28 зареєстрованих комунальних газет пройшли процес реформування 26. Газета «Місто», яка входила до складу комунального підприємства «Інформаційно-видавничий центр Житомирської  міської ради», припинила існування шляхом ліквідації центру ще минулого року. А от ТВО «Коростень медіа», до складу якого входить телебачення, радіо і газета «Іскоростень», так і залишилось комунальним підприємством Коростенської міської ради. Редакцій, де процес реформування затримався через суди чи інші серйозні обставини, тож Мінюст може його пролонгувати, в області немає. Не зафіксовано наразі і газет, які з 1 січня втратили ліцензії і вже не виходять.

   Закарпатська область

   В ході процесу реформування друкованих засобів масової інформації область постійно залишалася аутсайдером. Станом на 1 січня роздержавлені 8 видань. Це газети таких районів, як Берегівський, Рахівський, Іршавський, Тячівський (районна і міська газети), Виноградівський та Міжгірський, а також обласна газета “Новини Закарпаття”. Ліцензії втратили 6 районок та 4 міські газети.

   Львівська область

   Також перебуває серед аутсайдерів. Станом на 1 січня 2019-го в області були роздержавлені 21 газета – трошки більше половини з тих, що реально виходили і підлягали реформуванню. Ще 9 газет знаходяться у процесі реформування, тож ще мають шанс. А от трудові колективи 10 друкованих видань ( серед них одне – це інформаційний бюлетень Жидачівської міськради) взагалі не приймали рішень щодо реформування, відтак з 1 січня втратили ліцензії і вже не виходять. Правда, трудовий колектив однієї з них – колишньої газети Яворівської міськради «Яворівський голос» – в січні цього року започаткував нову газету «Яворівський голос+».

   Полтавська область

   Одна з лідерів реформування. На Полтавщині  реформовано 27 видань, що становить 81 відсоток від усієї кількості друкованих ЗМІ, які мали бути перетворені на незалежні видання. Ще 3 видання перебувають зараз у «підвішеному» стані. Це «Нова праця» ( Чорнухи), звідки подали необхідний пакет документів вже після закінчення терміну, та «Громадська думка» ( Горішні плавні) і «Вісник Кременчука»  – через  невирішені  питання  з міською владою. Газет, які б через порушення строків реформування втратили ліцензії і перестали виходити, немає.

   Сумська область

   Загалом в області на 1 січня виходили 18 районних, 1 міська й 1 обласна газета, що підлягали реформуванню. Станом на 1.01.2019 роздержавлено 17 районних видань, що складає 94.4 відсотка усіх районних газет, або ж 85 відсотків від загального числа друкованих ЗМІ, що мали реформуватися в області. Редакція однієї з газет – Конотопської районки “Сільські горизонти” – отримала статус товариства з обмеженою відповідальністю «Конотопська редакція газети «Сільські горизонти»», але ще завершує процес реформування видання. Втратили з 1 січня ліцензії і вже не виходять два ЗМІ –  Конотопська міська газета “Конотопський край” та “Новини Тростянеччини” ( редакція була комунальним підприємством Тростянецької районної ради).

   Тернопільська область

    Станом на середину грудня, за даними Держкомтелерадіо, в області було реформовано 85 відсотків газет, які підлягали роздержавленню, і на той час це був найвищий показник в Україні. До 1 січня багато газет в інших регіонах зробили все можливе для того, щоб встигнути в останній вагон реформи, тож за статистикою Тернопільщина втратила перше місце, однак залишилася в п’ятірці  лідерів.  9 районок області реформувалися ще у 2017 році, решта  – впродовж 2018-го. На заваді стовідсотковому показнику реформування комунальних газет Тернопільщини стало те, що редакції 2-х видань – «Галицького вісника» ( Борщів) та «Ради» ( обласне комунальне підприємство «Видавництво Рада»)  взагалі не зверталися з відповідними заявами. А редакції ще 2-х – «Чортківського вісника» та обласної газети «Свобода» – ще не встигли завершити процес реформування.

   Харківська область

   Станом на початок січня в області реформовано 20 газет з 32, які підлягали цьому процесу згідно з Законом про роздержавлення друкованих ЗМІ. Ще 9 поки знаходяться  в процесі реформування, хоч і не встигли в належний строк. Припинила свій вихід і втратила ліцензію лише 1  газета  – російськомовні «Харьковские известия», засновником якої була Харківська міська рада. Останній номер цієї газети вийшов 29 грудня 2018 року. Однак на даний час вона продовжує існувати у вигляді он-лайн видання.

   Херсонська область

   Станом на кінець грудня 2019-го з 22 видань області, які виходять реально і були внесені до зведеного переліку об’єктів реформування Держкомтелерадіо, закінчили процес реформування 15, що становить 68 відсотків. На даний час у Головному територіальному управлінні юстиції Херсонщини знаходяться на розгляді документи, подані на державну перереєстрацію друкованого засобу масової інформації газети «Каховська зоря», співзасновниками якої виступають Каховська міська рада, Каховська районна рада та трудовий колектив редакції. Там міститься і копія рішення Каховського міськрайонного суду Херсонської області від 21.11.2018 про те, щоб зобов’язати Каховську районну раду невідкладно розглянути та прийняти на черговому (позачерговому) пленарному засіданні сесії рішення щодо виходу райради  зі складу співзасновників цього друкованого ЗМІ.

   Засновниками та співзасновниками 15-ти друкованих засобів масової інформації вчасно не подано заяви на перереєстрацію до Головного територіального управління юстиції у Херсонській області. На даний час юстицією вирішується питання щодо прийняття рішень про визнання їх свідоцтв про державну реєстрацію друкованих засобів масової інформації недійсними.

   Чернігівська область

 Станом на 1 січня 2019-го в області було 26 комунальних газет, з них роздержавлені 24. В процесі реформування ще знаходиться обласна газета «Гарт», яка має понад 90-річну історію. Юридична особа в процесі реорганізації, господарське підприємство ще не утворене, утворюється саме зараз (заява про перереєстрацію ЗМІ подана до 1.01.2019). До речі, ситуація специфічна, бо ще років 10 тому редактор Д. Іванов паралельно створив свою приватну російськомовну газету «Гарт», якій  перереєстрація не потрібна. Бобровицька районна газета «Наше життя» теж виходить, не зважаючи на те, що …не пройшла роздержавлення. Існувало комунальне підприємство, яке мало свідоцтво комунальної газети. Воно почало реформувати юридичну особу, але не встигло. Управління юстиції Чернігівської облдержадміністрації 2 січня цього року визнало свідоцтва цих двох газет такими, що втратили чинність. Але газети все-одно видаються, колективи працюють, редакції нікуди не зникли. Казус?

   Огляд підготовано за інформацією, наданою представниками незалежної мережі прес-клубів України.  В наступній публікації йтиметься про найбільш резонансні конфлікти і скандали, що мали місце в цих регіонах у зв’язку з роздержавленням газет. А також про деякі ризики для останніх вже після реформування.

 

 

 

15.01.2019, 03:32
454 Переглядів