Хто врятує Збараж від «зарази»?

17.07.2013, 12:33
596 Переглядів

У Збаражі в річку Гнізна скидають неочищені зворотні води з каналізаційної насосної станції. За словами жителів міста – це відбувається вже багато років і однозначно завдає шкоди природі та здоров’ю людей. Ще у шістдесяті роки минулого століття, за Радянського Союзу, у райцентрі було споруджено очисні споруди, які відкачували відходи на поля фільтрації біля старого Збаража. Однак їхня конструкція виявилась недосконалою. Труби тягнулися вгору, а потім різко міняли нахил, що призводило до частих поломок. Коли система зламалася востаннє, ремонт відклали на тривалий час, а наступна спроба полагодити її забрала життя трьох людей. Відтоді неочищені води течуть у Гнізну. – Не є великим секретом, що всі каналізаційні нечистоти, які збираються в місті, потрапляють до непрацюючої насосної станції, що біля танка, а звідти, через трубу, в Гнізну», – каже начальник збаразького МКП Олександр Мартиненко. – Я на цій посаді півтора року, але раніше працював також в комунальній сфері, тому фактично був обізнаний з проблемою. Коли ж призначили керівником саме підприємства, що відповідає за каналізацію та водопостачання, то найперше був шокований тим, що на насосній працювали люди. Тобто троє чоловік цілодобово чергували там і вели журнал викачки нечистот на поля фільтрації. Коли ж я приїхав на місце, то побачив, що насправді не перекачується жодної краплі нечистот! Ситуацію працівники пояснили мені так: “Попереднє начальство зобов’язувало забезпечувати видимість відкачки нечистот”. Тобто відбувалося елементарне замилювання очей і розбазарювання коштів. Я припинив це грубе порушення законодавства, відтак були проведені роботи для запуску очисних споруд, але це виявилось неможливим. Після того я почав звертатися письмово в усі можливі інстанції, щоб допомогли вирішити проблему. Адже близько чотирьохсот тон нечистот щодоби зливається в річку, яка протікає через весь Збараж! На превеликий жаль, після моїх звернень лише приїхала перевірка, написали протоколи і оштрафували мене, як посадову особу, на двісті сорок гривень, а підприємство – на сім тисяч. За порушення природоохоронного законодавства. А цього року проти мене вже відкрили кримінальну справу! За що, питається?! Я ж не приховую проблеми, а шукаю можливості їх вирішити! Ми звертаємось, куди можемо, але там, очевидно, не до нас. Самі ми ж ми аж ніяк не в змозі вирішити таку проблему, адже на будівництво очисних споруд потрібно двадцять чотири мільйони гривень! В бюджеті таких коштів і близько немає. А якщо перекрити витік нечистот у річку – то це становитиме серйозну екологічну загрозу для всього Збаража.
Добре обізнаний з проблемою і міський голова Збаража Михайло Бочаров. «Ми намагаємося знайти кошти для вирішення цієї біди, – каже він. – Ще до вісімсотріччя Збаража підготували всю необхідну документацію, пройшли експертизу, виділили двісті тисяч з свого бюджету. Та обіцяних грошей від вищестоячих інстанцій так і не отримали. Побудувати нові очисні споруди немає за що, а відремонтувати старі неможливо. Надіємося ще на депутатів Верховної Ради».
Коментар начальника Підволочиського міжрайонного головного управління держсанепідслужби Тернопільської області:
– Проблема очисних в Збаражі існує вже багато років. Ми провели багато перевірок і спостережень, намагаючись зрозуміти, що можна зробити. Існує два шляхи: реанімувати існуючий насос і мережу, або збудувати нові очисні споруди. Але вирішувати проблему потрібно якнайшвидше. Зараз там для мікробів рай, підхопити інфекцію чи паразитарні захворювання дуже просто. Купатися і пити цю воду при існуючих показниках категорично заборонено!
Ольга Додик
На фото – вхід на закинуту насосну станцію та вид на забруднену річку Гнізна

ochusni 1

ochusni 2

ochusni 3

17.07.2013, 12:33
596 Переглядів