Це повинен знати кожний!

25.10.2012, 00:19
181 Переглядів

Нагадуємо всім громадянам України, які мають право голосу, про те, що потрібно зробити, щоб реалізувати своє право обрати парламент держави.Краще перевірити все наперед.
У неділю, 28 жовтня, виборчі дільниці відкриються о 8:00 і працюватимуть до 20:00. На закордонних виборчих дільницях голосування проводиться за місцевим часом країни, де створені ці дільниці. Передвиборна агітація закінчується у ніч із п’ятниці на суботу перед днем голосування. Підставою для участі у виборах є включення громадянина до списку виборців на виборчій дільниці. Щоб переконатися в тому, що Ваше прізвище включене до списку виборців, потрібно звернутися безпосередньо у свою дільничну комісію, яка наступного дня після отримання попереднього списку виборців надає його для загального ознайомлення у приміщенні комісії. Незважаючи на те, що дільнична комісія надсилає кожному виборцю запрошення про включення до списку виборців, краще перевірити списки заздалегідь, навіть якщо Ваші дані були правильно внесені під час попередніх виборів. Перевірте кожну букву і цифру у написанні прізвища, імені, по батькові, року народження, адреси (місто, селище чи село, вулиця, номер будинку, квартира). Якщо ж Ви виявите неточності у списках виборців безпосередньо в день виборів, підійдіть до голови, заступника голови чи секретаря дільничної виборчої комісії. У цей день вони мають право виправити неточності та технічні описки у списку виборців. У деяких випадках включення до списку виборців у день голосування здійснюється лише за рішенням суду.
Дізнатися адресу своєї дільниці можна на сайті Центрвиборчкому у розділі Виборчі округи. Згідно з рішенням ЦВК, виборець може змінити місце голосування без зміни виборчої адреси лише в межах свого виборчого округу.
Не забудьте документ!
Для того, щоб проголосувати, необхідно взяти з собою запрошення на вибори і документ, що підтверджує українське громадянство. Такими є: паспорт громадянина України; тимчасове посвідчення громадянина України (для осіб, недавно прийнятих до громадянства України); картка (довідка) установи виконання покарань або СІЗО; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; військовий квиток (для військовослужбовців строкової служби). Якщо Ви забули документ вдома, бюлетень Ви не отримаєте. Отримати його можна лише з документом, що засвідчує особу і громадянство. Виборці, які досягли 25-ти і 45-ти років, але не вклеїли у паспорт фотографію відповідного віку, зможуть отримати бюлетень.
Виборцю, який внесений до списку виборців на виборчій дільниці, але через вік або за стан здоров’я не здатний пересуватися самостійно, дільнична виборча комісія надає можливість голосувати за місцем перебування.
Як саме голосувати
У виборчому бюлетені для голосування у загальнодержавному окрузі виборець робить позначку “плюс” (“+”) або іншу, що засвідчує його волевиявлення, у квадраті напроти назви партії, за яку він голосує. Виборець може голосувати за кандидатів у депутати лише від однієї партії.
У виборчому бюлетені для голосування в одномандатному окрузі виборець робить позначку “плюс” (“+”) або іншу, що засвідчує волевиявлення виборця, у квадраті напроти прізвища кандидата в депутати, за якого він голосує. Виборець може голосувати лише за одного кандидата у депутати.
Виборець не має права передавати свої виборчі бюлетені іншим особам. У випадку якщо Ви, заповнюючи бюлетень, допустили помилку, можна звернутися з письмовою заявою до члена виборчої комісії, який видав бюлетень, із проханням видати інший бюлетень для голосування.
Бюлетень слід заповнювати лише у спеціально обладнаній кабіні. Причому залишати на бюлетені будь-які позначки, за якими можна було б визначити особу виборця, не можна. Такий документ визнають недійсним. Виносити бюлетень за межі дільниці не дозволяється.
У випадку, якщо в день голосування з’ясується, що за Вас уже проголосували, отримати бюлетень уже неможливо. У такій ситуації необхідно: звернутися до спостерігача з вимогою скласти акт про порушення; самостійно або за допомогою спостерігача звернутися до дільничної, окружної виборчої комісії або до суду зі скаргою на дії члена комісії, який незаконно видав бюлетень іншій особі; звернутися із заявою про злочин до міліції, що чергує біля дільниці.

25.10.2012, 12:19
181 Переглядів