Чого тільки не відбувається на святий Великдень!

10.05.2013, 01:03
394 Переглядів

Ось і відсвяткували ми одне з найбільших християнських свят – світле Христове Воскресіння, намагаючись дотримуватись усіх споконвічних традицій. Головні з них у нашого народу скрізь єдині, однак в різних містах і селах є також свої особливості, свої «родзинки». Про деякі з них розповідають сьогодні наші студентські кореспонденти.
Солоні паски, обливання парфумами та палаючі колеса
Цього року я святкувала Великдень в гостях у маминої сестри, в закарпатському селищі Воловець. Цікаво, що там все відбувається дещо по-іншому, ніж у нас на Тернопільщині. Дуже здивувало, наприклад, те, що паски на Закарпатті печуть не солодкі, а солоні, а верх замість глазурі прикрашають «короною» з тіста. А до великоднього кошика, окрім традиційних ковбаси, шинки та яєць, ще обов”язково кладуть масло, сир та пляшку вина, з якого і починають святкову трапезу.
Також цікавою тамтешньою особливістю є те, що молодь (здебільшого хлопці) в ніч з суботи на неділю розпалюють в горах багаття і спускають вниз «вогняні кулі». Бачила, як з гори котяться палаючі автомобільні шини, проте місцеві мешканці розповідали, що використовуються й інші предмети, схожі на круг. Ще була вражена, коли мене на Великдень, прямо біля церкви, облили … парфумами! Виявляється, на Закарпатті люди під час великодніх свят обливають один одного не лише водою, а й парфумами, і роблять це не тільки в «поливаний» понеділок, а й в неділю та вівторок. В цілому ж це були незабутні свята, я отримала дуже багато чудових вражень!
Тетяна Дахновська

Ватри «до неба», що символізують варту
У селі Куропатники Бережанського району Тернопільщини здавна існує традиція розпалювати в переддень Великодня великі вогнища, що символізують воїнську варту біля гробу Господнього, а також очікування чуда та великої радості Воскресіння. Для таких вогнищ молодь зазвичай вибирає найвищі навколишні пагорби та найвидніші місця, а впродовж всього Страсного тижня хлопці збирають і звозять дрова, сухі гілки та різні непотрібні речі, які добре горять. Розвести найбільше і найяскравіше полум’я ― це для них своєрідне азартне змагання. Місцевість у нас горбиста, тож ті багаття потім видно майже з усіх кінців села. Це додає передсвятковій атмосфері таємничості і загадковості. Паску в моїх рідних Куропатниках зазвичай освячують після урочистого ранкового богослужіння, яке починається ще затемна, тож поспішаючи до храму, селяни бачать залишки тих ще тліючих вогнищ.
Тетяна Богуцька
На фото: освячення пасок на Закарпатті; великодня ватра в селі Куропатники Бережанського району Тернопільської області

paska2013

paska2013 2

10.05.2013, 01:03
394 Переглядів