Що виявив КВУ на Тернопільщині

26.10.2012, 20:00
204 Переглядів

Комітет виборців України представив звіт за результатами довгострокового спостереження за підготовкою до проведення парламентських виборів. Це досить великий за обсягом документ, який повністю можна прочитати на сайті самого КВУ. Відтак представляємо увазі читачів лише окремі уривки, які стосуються нашої області. ОВК виборчих округів № 163 та 164 у Тернопільській області реєстрували спостерігачів з порушенням строків – від дня подачі подання до реєстрації проходило більше 2 тижнів. Деякі ОВК вимагали від особи, яка вносила подання про реєстрацію спостерігачів, надання нотаріально посвідченої довіреності (ОВК округів №№ 7 та 92). Члени ОВК №7, окрім подання документів в електронному вигляді та наявності нотаріально засвідченої довіреності, вимагали заповнювати подання не рукописно, а на комп’ютері, виключно на бланках встановленої ЦВК форми; при цьому всі документи мали подаватись в окремій папці.
Проведення єдиного жеребкування щодо кандидатур до складу всіх ДВК в межах кожного з 225 одномандатних округів, а також допуск до жеребкування 87 партій –суб’єктів виборчого процесу та кандидатів в одномандатних округах став однією з причин масової заміни членів ДВК відразу після їх призначення на посади в комісіях. В окремих округах склад ДВК змінився на 70-80. Склад ДВК у межах Тернопільської області змінився приблизно на 70 %, для прикладу Львівської області – в межах 50%, Волинської – 40-45%.
На багатьох дільницях в сільських місцевостях Тернопільської, Хмельницької і Волинської областей відсутній телефонний зв’язок. Далеко не всі виборчі дільниці забезпечені ксероксами, що може ускладнити, а то і взагалі унеможливити виготовлення копій протоколів для кандидатів та спостерігачів. На деяких дільницях Тернопільської області ДВК не мають стендів, що унеможливлює оприлюднення рішень ДВК для загального ознайомлення.
Рівень прозорості роботи ДВК часто залежить від рівня їх матеріально-технічного забезпечення, але загалом він є помітно нижчим за рівень прозорості роботи ОВК. У тих випадках, коли ДВК не забезпечено стендами, рішення комісій зберігаються в ДВК і надаються для ознайомлення за зверненнями суб’єктів виборчого процесу.
Найбільш поширеним порушенням в роботі ДВК протягом жовтня стала відмова від прийняття від виборців заяв про уточнення списків виборців, не надсилання чи несвоєчасне надсилання іменних запрошень виборцям, хоча порушення вимог законодавства про вибори членами ДВК загалом носили масовий характер. У ряді регіонів ДВК рекомендували виборцям звертатись із заявами про уточнення списків виборців безпосередньо до органу ведення Державного реєстру виборців, хоча за Законом вони зобов’язані приймати відповідні заяви і передавати їх відповідним органам ведення Реєстру.
Основні міжпартійні та внутрішньопартійні конфлікти протягом жовтня 2012 року лежали у площині погодження єдиних кандидатур в одномандатних виборчих округах між „Батьківщиною” та УДАРом.

26.10.2012, 08:00
204 Переглядів