“Як борються з сучасним рабством на Тернопільщині”

19.10.2018, 13:02
232 Переглядів

Прес-конференція з нагоди Європейського дня боротьби з торгівлею людьми відбулась в четвер 18 жовтня в Тернопільському прес-клубі. Відзначення цього дня було започатковано 18 жовтня 2007 року Європейським Парламентом. В наш час це, на жаль, є сучасним різновидом рабства. Тому потрібна активна інформаційна компанія, щоб убезпечити людей від потенційних проблем. На цій зустрічі начальник управління сім’ї та молоді Тернопільської ОДА Ігор Чорний розповів, що їхній підрозділ разом з громадською організацією «Відродження нації» вже тривалий час проводять активну роботу з поінформування громадян щодо цієї небезпеки. Вони разом об’їхали всі райони Тернопільської області, де розповідали людям про різні небезпечні ситуації, які можуть трапитися з ними в сфері сучасного рабства. В Тернопільській області, розповів Ігор Чорний, статус постраждалих від торгівлі людьми мають 30 осіб, 9 з них отримали цей статус в цьому році. Цим людям наша держава надає матеріальну і психологічну допомогу.

Національна поліція, за словами Олександра Буняка, начальника відділу по боротьбі зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Головного управління Національної поліції у Тернопільській області, веде активну роботу над виявленням вербувальників. Тернопільська область входить в п’ятірку областей України з виявлення таких злочинів, як торгівля людьми. Зокрема, в нашій області працівники Національної поліції виявили групу, яка вербувала наших українок і вивозила до Польщі, Туреччини і Об’єднаних Арабських Еміратів. Дівчат заманювали, обіцяючи їм роботу покоївок. За кожну дівчину злочинці отримували від «покупців товару» чималу суму – по 500 доларів в Туреччині і по 1 000 доларів в ОАЕ за кожну дівчину. При поверненні до України потерпілим дівчатам надали безкоштовних адвокатів. Також, крім юридичної допомоги, їм надали медичну і фінансову допомогу.

Головна спеціалістка управління сім’ї та молоді Тернопільської ОДА Оксана Шуль розповіла про систему роботи з постраждалими:

  • постраждала особа звертається за отриманням статусу;
  • складається пакет документів;
  • ці документи відправляють до Києва в Міністерство соціальної політики;
  • отримує в Тернополі довідку;
  • постраждалій особі надається різноманітна допомога, складається план реабілітації.

Тетяна Четвертак на прес-конференції представляла Тернопільський обласний центр соціальних служб, де вона працює заступницею директора. Фахівці їхнього центру консультують, здійснюють соціальний супровід, ведуть просвітницьку роботу з вразливими категоріями населення –  людьми, які через важке соціальне і матеріальне становище в подальшому збираються шукати роботу за кордоном. За словами Тетяни Четвертак, це є великою проблемою для нашого населення, адже в сексуальне рабство продають дуже багато жінок з України …

В наш час існують нові форми експлуатації, повідомила директорка з розвитку ТМЖК «Відродження нації» Оксана Шлюсар. Адже відомі численні історії про українців, які працюють перевізниками в Російській Федерації і яким підкидають наркотики…

Також для всіх присутніх розповіли про акцію, яку в цей день проводять управління сім’ї та молоді Тернопільської ОДА спільно з громадською організацією «Відродження нації». Це символічна хода з чорними парасольками, яка бере старт о 16 год. біля Кафедрального собору в Тернополі і закінчується через годину на Театральному майдані міста. Мета – привернути увагу громадян  до даної проблеми.

Галина Жук

19.10.2018, 01:02
232 Переглядів