Як буде реорганізовуватися пенітенціарна система України?

30.11.2012, 11:49
327 Переглядів

Така тема розглядалася під час чергового засідання Тернопільського прес-клубу. Спонукало до обговорення цієї проблеми схвалений Президентом України Указ щодо Концепції державної політики у сфері реформування Державної кримінально-виконавчої служби України від 8 листопада 2012 року. Начальник управління державної пенітенціарної служби України у Тернопільській області, генерал-майор внутрішньої служби Павло Лосик зазначив, що існуюча система виконання кримінальних покарань та попереднього ув’язнення побудована ще за радянських часів, і уже не відповідає європейському рівню принципам гуманізму і поваги до прав і свобод людини у процесі виконання покарань. Однак вперше за часів існування нашої держави на це складне питання звернули увагу.
Тільки задля статистки. Станом на 1 січня 2012 року у підпорядкуванні Державної пенітенціарної служби України перебуває 143 установи виконання покарань, 33 слідчі ізолятори, 8 виховних колоній та 703 підрозділи кримінально-виконавчої інспекції. Загальна чисельність засуджених та осіб, узятих під варту, становить близько 320 тис., з яких 157,3 тис. тримається в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах, 126,6 тис. перебуває на обліку в органах кримінально-виконавчої інспекції.
У зазначених установах на Тернопіллі перебуває понад 2 тисячі осіб. «Незадовільними є умови тримання засуджених та осіб, узятих під варту, в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах. Не вистачає коштів на лікування хворих засуджених – 23 копійки на день. І це не може бути нормою. Немає державного замовлення на вироби та послуг, які якісно та повноцінно можуть робити засуджені. Ще не відповідають наші приміщення тим нормам та стандартам, які визнає світ. Однак, тернопільські заклади виконання покарань уже протягом кількох років намагаються дійти до світових стандартів утримання ув`язнених», – розповів Павло Лосик. Він також звернув увагу на проблему залучення засуджених до праці.
Начальник переконаний, що впровадження розробленої концепції допоможе знайти шляхи та способи вирішення проблеми, особливо у питаннях працевлаштування засуджених, створення їм гідних умов перебування тощо.
Про напрямки реалізації нової концепції вирішення проблем засуджених, ситуації у виправно-виховних колоніях Тернопільщини, – у наступних публікаціях.

30.11.2012, 11:49
327 Переглядів