Благодійна організація Зеленського, що готова платити всім постраждалим від коронавірусу – фейк

11.06.2020, 14:27
929 Переглядів

Наприкінці травня у соцмережі Facebook з’явилася нова сторінка нібито благодійної організації команди Президента України Володимира Зеленського, яка готова платити усім людям, котрі постраждали від пандемії коронавірусу. Причому не лише українцям, а й громадянам інших держав. Наші фактчекери перевірили правдивість цієї інформації.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

31 травня на сторінці Volodymyr Zelensky.Zdfvdzxd повідомили про те, що Володимир Зеленський зі своєю командою організував благодійну організацію Pandemic COVID-19. Також там запрошували назвати першу букву свого імені і отримати суму, еквівалентну цій літері. Для того, щоб нібито виграти кошти, потрібно зареєструвати своє ім’я за наведеним посиланням, поширити допис про розіграш у декількох групах і чекати, поки випадковим чином вам нарахують певну суму коштів.

Перше, що викликає великий сумнів, це те, що ні на сайті Президента, ні на його особистій сторінці у Facebook немає подібної інформації про виплати коштів через названу вище благодійну організацію. Більше, того у Єдиному державному реєстрі громадських формувань такої організації взагалі не існує. Сам допис  теж викликає сумніви, адже він не містить ніякої конкретики, а саме: яким чином будуть виплачуватися кошти і як перевірятимуть, що людина дійсно постраждала від пандемії. Цікаво також, що частина супроводжуючого тексту до публікації написана українською мовою, а частина – російською. При цьому, якщо перейти за посиланням реєстрації, то відкривається сторінка із текстом іспанською (!) мовою, так само як і коментарі під формою реєстрації.

Викликати підозру має і те, що категорія у спільноті Volodymyr Zelensky.Zdfvdzxd визначена, як … «Товари для немовлят/дітей», що виглядає вже зовсім як маячня, якщо зважати, що це нібито благодійна організація. Привертає увагу і кількість позитивних коментарів на сторінці із реєстрацією, які переповнені подяками за отримані кошти.

Зрозуміло, що нічого спільного із правдою подібні оголошення про легкий заробіток не мають. Шкода, що більш, ніж очевидні ознаки фейковості таких поширень не зупиняють пересічних громадян – шахраям все одно вдається знаходити нових жертв. Значно почастішали такі випадки саме у період карантину, про що йдеться у повідомленні Офісу Президента і Кіберполіції.  

Матеріал підготовано у співпраці  з Тернопільським прес-клубом, за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

11.06.2020, 02:27
929 Переглядів