Чи правда, що чоловікам в Україні заборонять вступати до вищих навчальних закладів

25.04.2023, 14:36
448 Переглядів

У соцмережах пишуть, що в Україні чоловікам можуть заборонити вступати до університетів.  Наші фактчекери перевірили цю інформацію на достовірність.

ВЕРДИКТ: НЕПРАВДА/МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

У згаданому дописі йдеться, що воєнний стан в Україні дозволяє обмежувати право на освіту,  гарантоване Конституцією.  «Тобто, якщо дійсно будуть внесені певні зміни до Закону «Про освіту», існує ймовірність, що військовозобов’язані чоловіки будуть обмежені у праві на освіту, а це означає, що вони не зможуть отримати відстрочку від мобілізації», – додають у публікації.

У Центрі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки повідомили, що подібні наративи є проросійською маніпуляцією. Наразі до Верховної Ради не вносили подібних законопроєктів, також про подібні ініціативи не йшлося з боку керівництва держави. До того ж, у коментарі для «Фокус» юристи підтвердили, що можливість появи такого рішення є вкрай малоймовірною, адже подібна ініціатива може спровокувати критику з боку суспільства та представників європейської спільноти. Юрист ЮФ GRACERS Сергій Савінський у коментарі для Фокусу пояснює, що для того, аби запровадити такі зміни, необхідно внести зміни до Конституції, а їх вносити до завершення дії воєнного стану заборонено. Якщо відповідні зміни не будуть внесені до Конституції України, Конституційний суд може визнати ці норми неконституційними.

Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу.

25.04.2023, 02:36
448 Переглядів