Через карантин багато людей зараз змушені здебільшого сидіти вдома. Це змінило їх режим фізичної активності та спосіб харчування не в кращу сторону. Про те, як вирішувати ці проблеми – в інтерв’ю з фітнес-тренером та дієтологом Христиною Кабарівською-Боярською.
– Христино, не секрет, що на карантині постійно виникає спокуса скуштувати зайвого. Що порадите у такому випадку?
– Карантин – це, безумовно, психологічний та фізичний стрес. Більшість людей збились зі свого щоденного режиму роботи і харчування. Важко сидіти вдома і не зазирати час від часу до холодильника. А раджу передусім перестати слухати і дивитись погані новини та налаштовувати себе на негатив. Карантин – зовсім не час, щоб лежати перед телевізором. Краще використайте його з максимальною користю для себе: щоб прочитати книгу, яку давно відкладали, бо не було часу, зайнятись спортом (пілатес, йога, будь-що), або вивчати іноземну мову. Придумайте собі якесь хобі, і тоді час буде проходити швидко і з користю.
– Які продукти вживати, щоб зміцнити імунітет?
– Карантин – це чудовий час, щоб переглянути свої харчові звички і подбати про здоров’я. У період епідемії слід вживати велику кількість овочів та фруктів, які багаті клітковиною та вітамінами. Насамперед, це часник (джерело кальцію, калію, зміцнює імунну систему), броколі (вітаміни групи А, В6 і С, джерело кальцію), мигдаль (містить ненасичені жири, які пригнічують запальні процеси в організмі) та цитрусові – апельсини, лимони, грейпфрути. Раджу також вживати натуральний йогурт, який є джерелом біфідо- і лактобактерій-пробіотиків.
– Чим замінити солодощі, до яких багатьох так і тягне?
– Немає нічого кращого за солодощі, ніж “корисні солодощі”. Повністю обмежувати себе в солодкому не раджу, тому що це знову ж таки стрес, а на карантині його і так вистачає. Краще замініть магазинні цукерки на приготовані своїми руками, вживайте фрукти та горішки. У нас безліч інтернет-ресурсів, на яких можна знайти корисні рецепти,тому збирайте всіх членів своєї сім’ї і разом готуйте цукерки та печиво, головне – пам’ятайте про міру.
– А як щодо алкоголю?
– Раджу не вживати його взагалі, або – обмежити до мінімуму, тому що здоровий спосіб життя та алкоголь не мають нічого спільного. Виняток становить біле або червоне сухе вино, яке теж необхідно вживати в міру і не кожний день.
– Які страви порадите готувати на карантині? Можливо, у вас є якийсь свій фірмовий рецепт?
– Раджу готувати легкі страви з невисокою калорійністю, тому що спосіб життя багатьох із нас став менш активним, а зайві калорії, на превеликий жаль, мають здатність накопичуватись. В основному я намагаюся дотримуватися правильного харчування, тому пропоную рецепт корисних і водночас ситних оладок. Для них потрібно: борошно – ½ склянки, вівсяні пластівці – 90 г, розпушувач – 1 ч. л., цукор – 4 ст. л., мелена кориця – ½ ч.л., яйце – 1 шт., молоко – 250 мл, яблуко – 1 шт., олія для смаження. Спершу потрібно змішати борошно, пластівці, розпушувач, цукор, корицю і ретельно перемішати. Збити яйце з молоком, яблуко натерти на тертці. Помішуючи, поступово влити молоко до сухих складників та перемішати – тісто має бути рідким. Накрийте його харчовою плівкою та поставте у холодильник на півгодини, потім знову перемішайте. Викладаємо оладки на розігріту та змащену олією сковорідку, смажимо до рум’яної шкірки.
– І наостанок. Назвіть ваші особисті правила здорового харчування.
– У мене ціла філософія здорового харчування, але можу виділити основні правила.
Перше – їсти лише ті продукти, які мають не тільки енергетичну, а й харчову цінність для організму. Тобто ті, у яких є відповідна кількість білків, жирів, вуглеводів, вітамінів та мінералів, необхідних моєму організму. Друге – дотримуватись режиму харчування, що для мене означає їсти кожних 3 години декілька разів на день. І третє, найголовніше – коли настає день, в який ну зовсім не хочеться їсти корисний сир чи кашу, а дуже хочеться шоколадку – я дозволяю собі шоколад і не картаю себе за це.
Любіть себе,їжте в міру і будьте здорові!
Розмовляла Марічка Карабин
На фото – Христина Кабарівська-Боярська,
фото надане нею