Колишня тернополянка – про ситуацію з карантином у Великобританії

22.04.2020, 17:24
618 Переглядів

Продовжуємо публікувати враження земляків, які переживають пандемію коронавірусу за кордоном. Сьогодні про те, що відбувається у Великобританії, розповідає Зоя Бурбеза.

– Виходити на вулицю один раз в день можна лише на прогулянку чи для занять  спортом. А також при крайній необхідності, якщо вам, приміром, конче потрібно купити медикаменти або продукти. Уряд вів штрафи. Але штрафують не за те, що хтось вийшов з дому, чи не взяв з собою паспорт, чи не одягнув маску – штрафи тут тільки за явні конкретні порушення , наприклад, якщо хтось відкрив паб.

   Працюють люди дистанційно, ми вже звикли, і всі технології для цього є. Також уряд Сполученого Королівства зобов’язався виплачувати зарплату працівникам, які вимушено не працюють через пандемію, щоб зберегти їхні робочі місця. Замість звільнення такі працівники йдуть у відпустку, отримуючи державні виплати. За урядовою програмою було виділено близько 1 мільярда фунтів на те, щоб підтримати людей, які не мають змоги працювати через карантин. Наприклад, якщо власник пабу не може платити людям зарплату, то уряд платить йому 80 відсотків, якщо зарплата становить до 2,5 тисячі  фунтів. Тобто якщо в когось зарплата 6 тисяч фунтів, то вони отримують 80 відсотків від 2,5 тисячі, але якщо це 1 тисяча фунтів, то отримують 800. Зараз вже мільйони людей  подало заявки на цю програму. Є спеціальний веб-сайт, де люди реєструються, і через кілька тижнів їм вже виплачують кошти. Щодо навчання, то в школах задають домашні завдання, а батьки допомагають дітям їх виконувати, у старшій же школі проводиться дистанційне навчання з перервами.

   National Health Service  Великобританії – це безкоштовна медицина, швидка допомога, поліклініки, лікарні. На даний момент їх вистачає, хоча на медиків, звичайно, зараз велике навантаження. Тож викликали на роботу всіх медсестер та лікарів, які вже пішли у відставку чи на пенсію, і більшість з них погодилися . Всі надіються на цю організацію, її підтримують та фінансують. Такого, як в Італії, тут немає. В основному люди  лікуються  на  ізоляції вдома.

   Станом на 22 квітня у  Великій Британії коронавірусом інфіковані понад 130 тисяч осіб, а померли більше 18 тисяч.

Спілкувалася Тетяна Шабанова

 На фото – Зоя Бурбеза

 

 

 

22.04.2020, 05:24
618 Переглядів