Коронавірус на підприємстві – як з цим справляються  

31.05.2020, 14:56
490 Переглядів

Без сумнівів, пандемія коронавірусу змінила і продовжує змінювати життя кожного з нас. Але як воно змінюється, коли загроза з’являється зовсім близько? Про це вдалося поговорити з працівниками одного з приватних підприємств Кременеччини – району, який залишається найбільш враженим на Тернопільщині (станом на 31 травня, за інформацією Тернопільського штабу по боротьбі з коронавірусом, там було зафіксовано 397 випадків COVID-19 і 8 з них – летальних).

Декілька працівників цього підприємства ( із зрозумілих причин люди просили не називати ні його, ні їхні прізвища) виявилися контактними особами хворих на Covid-19, тому були змушені пройти тестування, навіть не маючи явних симптомів. Так виявили, що вони є носіями коронавірусу. «Зараження не допоміг виявити одразу навіть обов’язковий вимір температури на початку кожного робочого дня, – розповідає пані Лідія, яка працює медсестрою, – хворі не скаржилися на якісь проблеми із здоров’ям, тому ніхто не очікував такого результату. Ми з початку карантину вимірювали температуру, дотримувались маскового режиму, працювали в рукавичках, я слідкувала за станом кожного, періодично відвідуючи кожен цех, аби спостерігати за самопочуттям працівників. При перших ж скаргах відправляли їх додому лікуватися, розуміючи, що це може врятувати життя багатьом. Використовували й радикальні методи, а саме – значно скоротили кількість працівників, наскільки це було можливо».

 «Після виявлення хворих нас почали тестувати на наявність вірусу, – додає бухгалтерка Жанна. – Я дуже хвилювалась, адже працюю з грошима, а бруду і мікробів на них вистачає, до того ж в мене вдома двоє дітей і бабуся. Та, на щастя, тест був негативним».

«За тиждень до того, як виявили хворих, я пішов у відпустку, бо розумів, наскільки це серйозно, і наскільки це важкий час. Коли дізнався, то відчув страх, в першу чергу не за себе, а за рідних, навіть хотів купити в аптеці тест, проте мене вчасно зупинили і заспокоїли. Зараз на роботу я вже повернувся, стараюсь ще менше контактувати з людьми, частіше обробляти поверхні в кабінеті. Коли приходжу додому, то обов’язково мию руки і обличчя та дезінфікую горло – це вже ніби ритуал . Не знаю, чи воно допомагає, але так спокійніше» – розповів інженер пан Микола.

Наостанок пані Лідія зазначила, що, навіть не зважаючи на значні послаблення карантину, на підприємстві продовжують ретельно дотримуватися абсолютно всіх його правил, аби не втратити контроль над ситуацією. Більшість працівників пройшли тестування на Covid-19, кожен ознайомлений з правилами безпеки, за дотриманням яких ведеться суворий контроль, але ніхто їх і не порушує, бо всі розуміють, що від цього залежить життя власне і близьких. «Моя і вам порада, – сказала на прощання пані Лідія, – слідкуйте за своїм здоров’ям та уникайте стресів, бо вони роблять вас вразливими. І пам’ятайте , що у боротьбі з вірусом у нас немає іншої зброї, окрім дотримання вимог гігієни і соціальної дистанції. А при перших симптомах обов’язково звертайтеся до лікаря – не ускладнюйте життя собі й іншим!».

 Валентина Скакальська

 

 

31.05.2020, 02:56
490 Переглядів