«Лякалка» про можливий дефіцит молока через перебої з електрикою – фейк!

07.01.2023, 16:10
919 Переглядів

У соцмережі TikTok поширили відео, у якому інформують, що через вимкнення світла закриваються молокозаводи. Чи правда це, перевіряли наші фактчекери.

ВЕРДИКТ: ФЕЙК

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

Користувачка поширила у TikTok відео, на якому зображений кошик у супермаркеті, заповнений пакетами з молоком.  Відео супроводжує напис (в оригіналі російською мовою): «Готуйтеся запасатися молоком тривалого зберігання, через вимкнення світла «лягло» вже два молокозаводи, молоко скоро буде в дефіциті».

Перш за все варто зазначити, що молокозаводи перебувають в групі пріоритетного забезпечення електропостачанням. А тому під час перебоїв із світлом їх підключатимуть до електроенергії в першу чергу. Що ж до інформації про те, що «лягло» вже декілька молокозаводів, то Ганна Лавренюк, віцепрезидентка Асоціації виробників молока, у коментарі повідомила, що ця інформація не відповідає дійсності. «Випадків із закриттям молокозаводів через блекаути не було, – поінформувала вона. – Після перших хвиль обстрілів критичної енергоструктури окремі заводи у найбільш постраждалих областях тимчасово призупиняли свою роботу через кількаденну відсутність електропостачання. При цьому перенаправляли молокосировину від ферм-партнерів на інші заводи. Були випадки, коли заводи зазнавали втрат через аварійні відключення електроенергії (незавершений технологічний цикл виробничого процесу, а тому доводилося викидати цілу партію продукції). Однак на сьогодні більшість заводів вже закупили і застосовують потужні генератори, щоб, як мінімум, перестраховувати найбільш критичні виробничі процеси (приймання молока-сировини, завершення технологічного циклу виробництва певного виду продукції). Аналогічно і молочнотоварні ферми, у яких доїння, приготування кормів, пастеризація молока для телят тощо є дуже енергозатратними процесами, застосовують генератори для безперервної роботи».

Щодо можливого дефіциту молока, про яке йдеться у відео, то виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур у коментарі gazeta.ua зазначив, що дефіциту молока у зв’язку з повномасштабною війною наразі не передбачається. «Зараз дефіциту не бачу. Потрібно забезпечити 25–30 мільйонів українців. Адже частина територій тимчасово захоплені, багато громадян виїхали за кордон. На заході України молочних продуктів споживають більше за рахунок переселенців. У центральних областях — менше. Крім того, при переробці з літра молока отримуємо побічні продукти. Наприклад, суха сироватка при виробництві сирів чи казеїн, якщо йдеться про масло. Ці продукти на внутрішньому ринку не споживають у великих об’ємах. Їх можна продавати за кордон. Для нас важливо зберегти ефективність молокозаводів. Зокрема, й за рахунок 2,7–3 мільйонів тонн молока, що надходять на переробку від населення», – повідомив Арсен Дідур.

Отож, очевидно, що подібні відео мають на меті посіяти безпідставну паніку серед населення та створити штучний дефіцит молока. Подібна ситуація трапилася влітку минулого року через штучний дефіцит солі після того, як державне підприємство «Артемсіль» призупинило роботу через російські обстріли. При цьому дефіциту не сталося.  

Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу.

07.01.2023, 04:10
919 Переглядів