Медики добираються до пацієнтів на шинах, прив’язаних до трактора?

21.02.2021, 16:51
632 Переглядів

У соцмережах повідомляють, що фельдшер одного з сіл на Тернопільщині через снігові замети змушена була добиратися на виклик до пацієнта на шині, прив’язаній до трактора. Тема нерозчищених після снігопадів доріг  – актуальна, тож наші фактчекери перевіряли, чи справді медпрацівниця їхала на виклик у таких екстремальних умовах.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА, МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

На сторінці користувача ternopoliany.online у соцмережі Інстаграм опублікували світлину, на якій видно, що двоє осіб їдуть на колесі, прив’язаному до трактора. У підписі до світлини повідомляється, що таким чином у селі на Тернопільщині медична працівниця їхала на виклик до пацієнта.

Джерелом публікації вказують пост у соцмережі Фейсбук Андрія Козака. Публікація набрала сотні поширень і коментарів. Дехто обурюється і такому стану медицини, і ситуацією з розчищенням доріг. А дехто засумнівався у правдивості написаного: мовляв, це люди розважаються чи дороги розчищають, але навряд чи це медик їде на виклик. Андрій Козак стверджує, що світлина зроблена у сусідньому селі, проте не вказує назву населеного пункту. Про це у нього чомусь не питають і сотні коментаторів.

Врешті-решт виявилося, що авторкою фото є Галина Бобелюк, жителька села Москалівка Лановецького району Тернопільщини. Світлину вона зробила 15 лютого у рідному селі. Одна із жінок на фото – і справді завідувачка фельдшерсько-акушерського пункту села Москалівка Ольга Павлівна Віннічук.  У самої ж медичної працівниці нам вдалося дізнатися, що того дня вона йшла на виклик до пацієнта, а односельці запропонували підвезти у спосіб, який зафіксовано на фото. Сівши на колесо трактора, жінка не знала, що стане «зіркою» Інтернету.

Висновки: На фото й справді зафіксували сільську фельдшерку, проте таким чином вона добиралася лише випадково. Односельці просто запропонували підвезти, а інші – зробили фото, яке наробило стільки галасу в соцмережах.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Матеріал підготовано у співпраці  з Тернопільським прес-клубом, за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

 

21.02.2021, 04:51
632 Переглядів