Микола Томенко: «Ми беремо на себе місію об’єднати позапарламентську проукраїнську і проєвропейську опозицію для зміни правил проведення місцевих виборів»

13.03.2020, 20:03
1483 Переглядів

Під час зустрічі з журналістами у Тернопільському прес-клубі  відомий громадський і політичний діяч, лідер громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко порушив цілу низку суспільно важливих проблем. Та чи не найбільше уваги приділив майбутнім місцевим виборам, ситуація навколо підготовки до яких не може не турбувати. Пропонуємо головне із сказаного ним на цю тему.

   – Я стривожений сьогодні ситуацією, яка склалася у нас в парламентському середовищі. Попри те, що вони там трішки сваряться, в межах чинного законодавства, вони вибудували правила гри, за якими хочуть провести місцеві вибори для вибраних, і лише для тих (партій-ред.), хто в парламенті. Ті, хто поза ним, взагалі не мають шансів брати в них участь. За виборчий кодекс проголосували, сказали що це історична подія, обнялися, заспівали гімн, як це в нас ведеться, а потім – прочитали тест. Так от в тексті, щоб, наприклад, мені балотуватися в Тернопільську міську раду,треба понад 300 тисяч застави заплатити, а в обласну – більше як півтора мільйона. А якщо в Київську міську раду, то 8 мільйонів 280 тисяч (4 140 011 гривень для партії за висування списку кандидатів у депутати та стільки ж – за висування кандидата на посаду голови міської ради-ред.)! Це ж треба до такого маразму додуматися! Тепер друга історія – чому їм це подобається? Так бо в них же є бюджетне фінансування. Так, Томенко половину в них забрав, бо свого часу зареєстрував петицію,вона була підтримана українським народом, і хоч одну добру річ Зеленський зробив, що послухав мене і вніс законопроект про зміну формату фінансування. Але він не хотів конфліктувати з парламентськими партіями, бо вони мусіли внести зміни до Закону про партії, то забрав у позапарламентських. Ну слава Богу, що хоч не будемо фінансувати Ахметова, Шарія, Кернеса, бо спочатку за законом мусіли фінансувати з бюджету і їх. А фінансування парламентських партій скоротилося удвічі. Десь триста мільйонів в рік вони отримують, тож їм є з чого платити цю заставу…

 Ну і третя історія. Мої колеги які ходять на круглі столи, говорять, що є ще така ідея (щоб вже остаточно добити!) – реєструвати тільки такі партії, які висунули своїх кандидатів у двох третинах областей в обласні і міські ради. Тобто для нашої молодої команди, наприклад, яка тільки сформувалася, це буде зараз зробити  нереально. Скажімо, в Харківській області я не зможу виставити, щоб перемагати. А якщо ми в двох третинах не виставляємо, то, значить, нас і не реєструють. Тобто спочатку нам виставляють шалений рахунок застави, а потім, по суті, забороняють брати участь у виборах. Скажіть, чи є ще десь така країна в світі, де були б такі правила для участі у місцевих виборах!? Тому команда нашої «Рідної країни» зараз веде перемовини з різними середовищами, не обов’язково з партіями, а й з відомими людьми, а на з’їзді затвердимо документ, суть якого зводиться до наступного. Ми беремо на себе місію об’єднати позапарламентську проукраїнську і проєвропейську опозицію для того, щоб змінити правила проведення місцевих виборів, щоб вони були демократичними і давали можливість брати участь всім політичним силам. І я, до речі, не проти застави, але на попередніх виборах вона була рівно у 10 разів менша. Для мене надзвичайно важливо переконати дуже багатьох людей , що ми мусимо визначити загальні демократичні, європейські  правила і змусити Верховну Раду змінити існуючі. Тому що інакше це буде просто продаж місць, аукціон. І  тоді мені треба проситися до Ахметова чи Коломойського.  Тому що ми порахували – щоб брати участь у виборах на всій території України, нашій політичній силі треба тільки однієї застави більше, як на 100 мільйонів гривень. А виборчу кампанію на що проводити?…

   Тепер наступна ситуація, яку я не розумію, і про яку ніхто у Верховній Раді не може мені дати відповідь. Кого ми обираємо і під які повноваження? Слуги народу кажуть, що вони зараз вносять зміни до Конституції, потім на наступній сесії другий раз проголосують 300-ма голосами  ( вони правда чомусь не знають, що по такому питанню голосувати доведеться тричі), і тоді вже мовляв за новою Конституцією буде обрання. І вони вважають, що встигнуть! До речі, я зібрав вас саме сьогодні, бо рівно пів року залишається до початку виборів. Офіційно виборча кампанія до місцевих рад починається 11 вересня. Так от вони вважають, що якщо наступна  сесія буде 1 вересня,то  3-4 вересня вони внесуть зміни до Конституції, і до 11-го якраз встигають. Тобто ніби все правильно, але я зараз поясню, чому ні. Тому що навіть якщо 3-4 вересня 300 потрібних голосів буде, то в Конституції, наприклад, з’явиться інститут префектів. І тут в мене запитання – а в яких законах він описаний? В жодному! З’являться інші повноваження обласних рад з виконкомами, які фактично матимуть функції держадміністрацій. Де про це щось написано? Ніде! Тобто навіть якщо зміни в Конституцію будуть внесені 4 вересня, то треба ще мати час всі закони переписати. От і маємо картину, що у вересні у нас почнуться місцеві вибори, в яких більшість не може брати участь – про причини я вже згадував – а ті, хто братиме, балотуватимуться в невідомо які ради з невідомо якими повноваженнями. Тому що у вересні вони може зможуть внести зміни в Конституцію, а може і не зможуть…Ну так же не можна! Я, звичайно, хаос і анархію бачив в нашій країні, але такого маразму ще ні! Щоб іти до виборів і не знати, куди ми обираємо. Ніхто не може, приміром, зараз сказати, чи будуть районні ради, чи, можливо, будуть окружні, чи що і як буде з ОТГ. І, на жаль, у  нас зараз немає жодного координаційного органу в країні. Ну, наприклад, якоїсь національної ради з питань реформ чи конституційної комісії при президенті, де б зібралися компетентні люди і сказали, що давайте, напевне, обирати зараз під діючу Конституцію. Тому що як інакше, якщо вже в липні треба формувати виборчі комісії, а як це робити, якщо ми, умовно кажучи, не знаємо, буде в Тернопільській області п’ятнадцять районів чи п’ять округів, і чи залишаться районні ради, і скільки буде ОТГ. Мусить же бути якесь розуміння, того що відбувається. Перенести? А як перенести, якщо згідно Конституції вибори мають відбуватися в останню неділю жовтня? Тому виборчі правила і статусні речі повинні бути визначені до початку виборчої кампанії, щоб ми розуміли, куди ж ми людей готуємо. Це ключова місія, яку вбачаю. Я за те, щоб той здоровий критичний елемент, який ще в суспільстві залишився, і не при владі, і не отримує великих зарплат, через які зручно мовчати, а який справді переживає за Україну, заявив, що ми, не знаючи правил гри, не можемо дозволити собі готуватися до місцевих виборів. Час у нас ще є, хоч і небагато.

13.03.2020, 08:03
1483 Переглядів