Новий тариф на газ справді найвищий за історію незалежності України, але…

03.02.2021, 09:54
599 Переглядів

  Ціни – одна із болючих тем, яка завжди залишається актуальною, особливо якщо мова йде про вартість комунальних послуг. Вже понад місяць не вщухають розмови через нові тарифи на газ. І поки влада шукає «винних» у «тарифній проблемі», а жителі області готуються ще більше затягнути пояси, українські посадовці не втрачають можливості «попіаритися» на топовій темі. Так Павло Розенко, який був віце-прем’єр-міністром України у 2016-2019 роках, на своїй сторінці у соцмережі Twitter повідомив, що нинішня ціна на газ – найбільша за всю історію незалежності України. Чи правдива ця інформація – перевіряли фактчекери.

ВЕРДИКТ: ПРАВДА, МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

   В Україні, та й на Тернопільщині, зокрема, не вщухають емоційні розмови про нові тарифи на газ. І не дивно, адже якщо враховувати дані Державної служби статистики, то оплата комунальних послуг займає до 15% у структурі грошових витрат домогосподарств України, а, отже, і будь-яке зростання тарифів суттєво позначається на бюджеті окремої української родини. Якщо ж врахувати фінансову кризу, яку пережили жителі області у 2020-му через пандемію Covid-19 та продовжують відчувати до сьогодні, то тема й справді гостро актуальна, особливо під час опалювального сезону.

Але повернемося до посту екс-міністра. У ньому він пише: «Зеленський і Шмигаль цинічно брешуть. Немає ціни на газ для населення 6,99 грн.! Є ціна на газ Нафтогазу – 6,99 грн. Плюс доставка  2,14 ( 1,79 плюс ПДВ). Отже, 6,99 + 2,14 = 9,13! Ціна на газ для населення складає 9,13 грн. Це – найвища ціна на газ за історію України!».

Нагадаємо, було прийняте рішення про встановлення ціни на газ для населення на рівні 6, 99 грн з 1 лютого до 31 березня. Щодо ціни на доставку газу, то, за даними Мінфіну,  вона становить в Україні від 0,60 грн. до 2,14 грн. (з ПДВ) , в залежності від постачальника послуг. На Тернопільщині, наприклад, доставка газу коштує зараз від 1 до 2 гривень (з ПДВ). Тобто в середньому тариф у кінцевому підсумку і справді становить не 6,99 грн., а 9,13, як написав екс-міністр.

Тепер перевіримо інформацію щодо того, чи справді ця цифра є найбільшою за період незалежності України. Таке дослідження влітку минулого року проводило видання «Слово і Діло», яке зробило висновок, що найвищим тариф на газ (станом на липень 2020 року) був у 2019-му, і становив 8,55 гривень за кубометр. Нині тариф становить 9,13 грн., і це – дійсно найвища ціна з часу незалежності України. Проте варто додати, що не зовсім правильно порівнювати вартість газу, скажімо, в 1991-му, 2005-му чи 2014-му з ціною зараз, як це робить екс-міністр Павло Розенко. Адже на його ціну впливає  вартість транспортування (магістральними трубами), націнка постачальника за його роботу, вартість доставки (або ж розподілу) тощо, які у різні роки відрізняються. Окрім того, недостатньо просто порівняти вартість газу в різні періоди, бо це як порівнювати ціну, скажімо, на хліб впродовж останніх 5-ти років. До того ж варто було б враховувати і рівень мінімальної чи хоча б середньої зарплати українця, щоб вирахувати його платоспроможність під час купівлі хліба-газу. У різні роки у структурі грошових витрат кошти української родини на ці потреби також становитимуть різний відсоток.

Висновки: 

   Павло Розенко сказав правду про те, що нинішня вартість газу для населення є найвищою за роки незалежності України. У той же час екс-міністр маніпулює цим питанням. По-перше, вартість газу залежить від різних чинників. По-друге, купівельна спроможність українців у різні роки неоднакова. А тому порівнювати ціну на газу у 2021-му та за останні тридцять років –  некоректно.

Матеріал підготовано у співпраці  з Тернопільським прес-клубом, за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

 

 

03.02.2021, 09:54
599 Переглядів