Об’єднати зусилля проти насильства

22.09.2021, 12:30
1902 Переглядів

  Домашнє насильство і насильство за ознакою статі є одним з найпоширеніших у світі порушень прав людини, які вчиняються стосовно людей різного віку і статі, але найбільше потерпають від цього жінки. Дуже гостро стоїть ця проблема і в Україні, де, за результатами дослідження Національного демократичного інституту, майже  8 мільйонів людей мають у своєму оточенні людей, які постраждали від такого насильства, і у 83 відсотках це саме жінки. Причому переважна більшість з них не звертається за допомогою, тож реальна кількість випадків в рази більша за дані офіційної статистики.

    Ці факти навела у своєму виступі Марина Пасєчник, координаторка проекту «Спільними зусиллями влади та громади проти насильства», розпочинаючи пресконференцію за результатами  його реалізації у Тернопільському прес-клубі. А  те, якою є ситуація в цьому плані на Тернопільщині, яскраво відображає цифра, названа іншим виступаючим –– старшим інспектором відділу дільничних офіцерів управління превентивної діяльності Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Дмитром Адамовичем. «За 8 місяців цього року в поліцію області надійшло близько 7600  звернень, пов’язаних з домашнім насильством, – сказав він. – Звичайно, після відповідної перевірки не всі вони підтвердилися, однак в результаті було  складено 3700 адміністративних протоколів і 198 фактів внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань». Дмитро Адамович розповів журналістам про алгоритм, за яким відбувається реагування на правопорушення такого роду та їх розслідування. У свою чергу начальниця Тернопільського регіонального управління Національної соціальної сервісної служби Наталія Найчук повідомила про те, що в об’єднаних територіальних громадах області за кошти державного бюджету створюються спеціальні консультативні служби для осіб, які стають жертвами насильства. Працівники цих служб надаватимуть юридичну, психологічну та соціальну допомогу, інформуватимуть потерпілих про їх права та можливості, пропонуватимуть, при потребі, перебування в кімнатах психологічного розвантаження тощо.

   Володимир Росоловський, начальник управління соціальної роботи, сімейної та ґендерної політики і протидії торгівлі людьми департаменту соціального захисту населення Тернопільської облдержадміністрації, акцентував увагу на ситуації, яка склалася на даний час в місцевих територіальних громадах. «Ситуація складна, зокрема, і через те, що наразі в громадах ще дуже низьке розуміння того, що вони мають робити для підтримки сімей, – зазначив він. – Також робота в основному проводиться вже з негативними наслідками. А от щодо того, аби задля профілактики показувати приклади, якими мають бути здорові благополучні сім’ї, популяризувати їх, то усвідомлення такої необхідності на рівні громад ще немає. Хоча на рівні області відповідну програму маємо.

   Оксана Шлюсар, директорка з розвитку громадської організації  «Відродження нації», коротко ознайомила присутніх з результатами проекту «Спільними зусиллями влади та громади проти насильства», що його втілювала ця ГО. Серед таких – проведення моніторингу ситуації у 9-ти об’єднаних територіальних громадах області; навчання представників цих ОТГ; напрацювання оптимальних шляхів вирішення проблеми під час проведення круглих столів; збільшення кількості реагувань на випадки насильства; інформування мешканців громад про доступні сервіси і послуги для постраждалих; забезпечення адвокаційної роботи. До слова, органи місцевого самоврядування, згідно з чинним законодавством, відповідно до зазначених повноважень щодо запобігання та протидії домашньому насильству та насильству за ознакою статі, а також жорстокого поводження з дітьми, несуть повну відповідальність і мають забезпечувати фінансове підкріплення необхідних заходів у цьому напрямі.

   З особливою цікавістю слухали журналісти виступ відомої тернопільської художниці Марії Ділай, яка відверто і щиро розповіла про те, як сама несподівано стала жертвою домашнього насильства під час проживання в Іспанії.  А також про те, як злагоджено і ефективно працюють у цьому плані тамтешні соціальні служби.

 

 

 

 

22.09.2021, 12:30
1902 Переглядів