ОПОРА фіксувала порушення агітації та ознаки адміністративного ресурсу й непрямого підкупу виборців

23.10.2020, 20:58
420 Переглядів

 Сьогодні у Тернопільському прес-клубі відбулася пресконференція  Громадянської мережі ОПОРА, на якій підведені проміжні підсумки спостереження за ходом виборчої кампанії .  У ній  взяв участь начальник Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександр Богомол.

   Як повідомила  координаторка спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами у Тернопільській області Ольга Галушка, на цьогорічних місцевих виборах було зареєстровано 134 кандидати на посади міських голів, до обласної ради балотуються кандидати від 13 організацій політичних партій,  а до Тернопільської міськради – від 19-ти. Найбільша кількість кандидатів балотується на посаду Бережанського міського голови – 22 особи. Найкоротші списки кандидатів на посаду міського голови у Хоростківській та Шумській громадах – по три особи. На посаду міського голови Тернопільської громади балотується 10 кандидатів. Більшість кандидатів на посади міських голів (42) є самовисуванцями. У трійці лідерів партійних організацій за кількістю кандидатів на посади міських голів – «Слуга народу», яка має 17 кандидатів, «Європейська солідарність» – 14 кандидатів  та ВО «Свобода» – 11 кандидатів.

   За підрахунками ОПОРИ, Тернопільська міська ТВК зареєструвала 668 кандидатів (трьом з них реєстрацію пізніше було скасовано, а Тернопільською обласною ТВК загалом було зареєстровано 669 кандидатів ( двом з них реєстрацію пізніше  скасували). З кінця вересня і до 21 жовтня тривали судові справи щодо реєстрації кандидатів. Всього, за даними Єдиного державного реєстру судових рішень, станом на 20 жовтня судами Тернопільської області було прийнято 23 постанови у справах, які стосувалися виборчого процесу. З них 21 винесена Тернопільським окружним адміністративним судом за позовами організацій політичних партій до територіальних виборчих комісій (в 15 випадках позови задоволено, в 6 – відмовлено). І 2 постанови прийняті Чортківським районним та Тернопільським міськрайонним судами у справі про уточнення списків виборців (позови задоволено).

     Спостерігаючи за роботою територіальних виборчих комісій, ОПОРА виявила труднощі у їхній роботі та недопрацювання з їхнього боку. Зокрема, конфлікти під час засідань, колізії у документації комісій, несвоєчасне оприлюднення постанов, відсутність чергових членів на ТВК у вихідні дні, недотримання карантинних обмежень в умовах пандемії.

   Під час виборчого процесу спостерігачі фіксували також порушення агітації, ознаки адміністративного ресурсу, а також інформацію про виборчу благодійність кандидатів та партій, що може мати ознаки непрямого підкупу виборців. Протягом вересня та жовтня спостерігачі ОПОРИ зверталися в поліцію через ймовірні порушення ведення передвиборної агітації, а саме відсутність вихідних даних на друкованих агітаційних матеріалах, розміщення їх на зупинках громадського транспорту, у транспортних засобах громадського користування, на будівлі автостанції тощо. Також були зафіксовані розміщення агітаційних плакатів на опорах ліній електропередач, що суперечить Правилам ведення благоустрою та Закону України «Про рекламу». Окрім цього фіксувалася інформація в інтернеті про благодійність кандидатів та партій в період виборчого процесу, що може мати ознаки непрямого підкупу виборців. А також – поширення у соціальній мережі Facebook відеороликів з політичною рекламою, яка стосувалася виборчого процесу, а матеріали для неї були відзняті у робочих приміщеннях кандидатів.

   10 жовтня невідомий чоловік порізав брендований намет ВО «Батьківщина», погрожував та вдарив агітатора. 20 і 21 жовтня представники партії «Сила людей» заявляли у поліцію про те, що невідомі особи зривали їхні матеріали передвиборної агітації з білбордів. 22 жовтня кандидата на посаду міського голови Тернополя Володимира Барну облили зеленкою.

   За інформацією начальника Головного управління Національної поліції в Тернопільській області Олександра Богомола, станом на 23 жовтня на території Тернопільської області зафіксовано 140 фактів, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства. З них до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено десять повідомлень про злочини, за сорока шістьма матеріалами перевірки складено протоколи про адміністративні правопорушення. У день виборів, за словами Олександра Богомола, поліцейські не тільки охоронятимуть правопорядок  на дільницях, а й працюватимуть у спеціальних групах. Створені групи кінологів, вибухотехніків, слідчо-оперативні, групи реагування патрульної поліції, а також будуть залучені резерви Національної гвардії та спецпідрозділів поліції.

   Наприкінці свого виступу очільник обласної поліції звернувся до кандидатів, представників політичних сил та громадян із закликом бути  відповідальними й  дотримуватися у день виборів як вимог чинного законодавства, так і карантинних вимог.

    Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Тернопільській області Ольга Мазаєва детальніше розповіла про судові справи, що були порушені у зв’язку з виборчим процесом. Вона повідомила, що Тернопільським окружним адміністративним судом розглянуто 22 справи за позовом політичних партій до різних ТВК стосовно реєстрації або відмови від реєстрації кандидатів як за партійними списками, так і на посади сільських, селищних та міських голів. 9 з них стосувалися грошової застави, ще 9 – гендерних квот, і решта – різних інших питань.

   Відтак Ольга Мазаєва детально зупинилася на тому, як правильно заповнювати виборчий бюлетень, та на тому, якою має бути поведінка виборців під час карантину. При цьому вона зазначила, що прийти проголосувати на виборчу дільницю є не більш ( а може й менше) ризиковано, ніж, приміром, сходити в супермаркет. Тому що на дільницях, згідно з відповідною постановою Кабміну, буде забезпечено обов’язковий масковий режим, нанесена спеціальна розмітка для дотримання дистанції, встановлені дезінфектори для рук, проводитиметься температурний скринінг та будуть встановлені окремі кабінки і урни для голосування тих, у кого виявлено, приміром, вищу від норми температуру. За словами громадської омбудсменки, кошти на це все місцевою владою виділено, тож проблем виникнути не повинно.

23.10.2020, 08:58
420 Переглядів