Презентовано сайт з хроніками кремлівської дезінформації щодо війни

01.08.2022, 21:25
389 Переглядів

Відбулася презентація сайту #DisinfoChronicle — проєкту, в якому команда аналітиків фіксує прояви російської пропаганди з першого дня війни. Як повідомляє Детектор медіа https://detector.media/ , на сайті #DisinfoChronicle у режимі реального часу збирають та документують хроніки кремлівської дезінформації навколо військового наступу РФ на нашу державу.

 Україна роками потерпає від кремлівської дезінформації, проте на сайті команда «ДМ» фіксує наративи, меседжі і тактики, які Росія використовує з 17 лютого 2022 року. Над проєктом працюють журналісти та аналітики «Детектора медіа».

За словами керівниці Центру досліджень «Детектора медіа» Ксенії Ілюк, плани з документування російської пропаганди з’явились ще задовго до 24 лютого.

«Коли ми почали почали фіксувати зростання інформаційних вкидів з боку Росії, стало зрозуміло, що на всі інформаційні вкиди треба дивитись комплексно, щоб розуміти, куди нас тягне російська пропагандистська машина. Тоді ми вирішили документувати всю російську дезінформацію в українському медіапросторі. Стартовою датою ми обрали 17 лютого, бо саме 17 лютого був обстріл дитячого садочка у Станиці Луганській, в якому росіяни звинуватили українську армію. Тоді ми зрозуміли, що це є той тип інформаційного вкиду, який свідчить, що розпочнеться загострення», – каже Ксенія Ілюк.

В перші дні повномасшабної війни команда «ДМ» ідентифікувала до 30 унікальних інформаційних вкидів з боку Росії. Ця цифра вражає. З часом хроніка стала настільки насиченою і масштабною, що перестала відкриватись на мобільних пристроях користувачів: «Ми зрозуміли, що російської дезінформації стало так багато, що її пора виносити на окремий інтерактивний підсайт». Загалом сайт побудований за наступним принципом: на найнижчому рівні – фейки і маніпуляції, які своєю чергою наповнюють меседжі, а вже меседжі формують великі наративи.

   «Ми хочемо, щоб цей сайт не просто показував та документував російську інформаційну війну проти України, але й був практичним інструментом для її аналізу і більш глибокого розуміння. Ми хотіли б стати майданчиком, де збирається та документується робота й інших українських фактчекерів та державних організацій, які виявляють фейки, маніпуляції та меседжі», – додає Ксенія Ілюк.
Про функціонал сайту #DisinfoChronicle та логіку його наповнення розповіла аналітикиня «ДМ» Ольга Беца-Білоусенко. «Сайт доступний у двох версіях – українській та англійській, остання оновлюється синхронно з українською. На сайті є лічильник, який показує кількість фейків, маніпуляцій, меседжів та викриттів, які зафіксувала команда “ДМ” з початку великої війни. Станом на 22 липня зафіксовано 690 фейків, і цей лічильник допомагає нам зрозуміти, наскільки масованою є російська пропаганда.
На сайті можна подивитись, які фейки були зафіксовані щоденно (станом на 22 липня це менше 10 фейків та меседжів). З сайту за допомогою спеціального банера можна перейти на подкаст Вадима Міського “Русскій фейк, іді на***!”, який є однією з яскравих історій успіху “ДМ” в контексті боротьби з дезінформацією. Подкаст доступний на різних платформах, зокрема й на Українському радіо», – каже Ольга Беца-Білоусенко. Також на сайті є пошук за ключовими словами. Наприклад, за словом «Польща» можна знайти багато фейків і меседжів, оскільки Росія постійно намагається поширити дезінформацію, що ця країна хоче загарбати території України.

01.08.2022, 09:25
389 Переглядів