Про компенсацію замість відпустки для журналіста. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

01.12.2020, 10:09
659 Переглядів

На запитання відповідає медіаюрист проектів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО. «Журналіст редакції не бажає брати відпустку і просить виплатити йому компенсацію, чи не буде тут порушення?».

   – Частина третя статті 2 Закону України «Про відпустки» забороняє заміну відпустки грошовою компенсацією, крім випадків, передбачених статтею 24 цього Закону. Випадки, коли можлива грошова компенсація за невикористані щорічні відпустки, перелічені в статті 24 Закону України «Про відпустки»:

   «У разі звільнення працівника йому виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпустки, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

   У разі звільнення керівних, педагогічних, наукових, науково-педагогічних працівників, спеціалістів навчальних закладів, які до звільнення пропрацювали не менш як 10 місяців, грошова компенсація виплачується за не використані ними дні щорічних відпусток з розрахунку повної їх тривалості.

   У разі переведення працівника на роботу на інше підприємство грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток за його бажанням повинна бути перерахована на рахунок підприємства, на яке перейшов працівник.

   За бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

   Особам віком до вісімнадцяти років заміна всіх видів відпусток грошовою компенсацією не допускається.

   У разі смерті працівника грошова компенсація за не використані ним дні щорічних відпусток, а також додаткової відпустки працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину – особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, виплачується спадкоємцям».

   Таким чином заміна частини щорічної відпустки грошовою компенсацією за бажанням працівника можлива, але за умови, що тривалість наданої працівнику щорічної та додаткових відпусток не має бути меншою ніж 24 календарні дні. Така заборона компенсувати грошима ненаданий відпочинок пов’язана з тим, що відпустка надається працівнику для відпочинку та відновлення здоров’я.

Якщо працівник не використав відпустку, а отримав грошову компенсацію (крім випадку звільнення), законодавець передбачив відповідальність за таке порушення трудового законодавства. Підприємство отримає штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати, а керівник і головний бухгалтер – адміністративний штраф від 510 до 1700 грн.

    Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

    Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

 

 

01.12.2020, 10:09
659 Переглядів