Про КВЕД та продаж майна редакції

31.08.2022, 12:23
959 Переглядів

Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ. На запитання відповідає медіаюрист Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.

   «Чи необхідно редакції мати  відповідний вид діяльності КВЕД для продажу районній раді своєї вживаної офісної техніки?».

   – Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010 (далі  –  КВЕД) передбачає, що основним призначенням КВЕД є визначати та кодувати основні та другорядні види  економічної діяльності  юридичних  осіб, відокремлених     підрозділів юридичних   осіб,   фізичних осіб-підприємців. Також КВЕД призначений забезпечувати статистичний  облік  підприємств  і  організацій  за видами економічної діяльності. Тобто КВЕД – це  статистичний  інструмент  для  впорядкування економічної   інформації. Код виду діяльності не  створює  прав чи обов’язків для підприємств і організацій,  не спричинює  жодних  правових  наслідків.

     Законодавство не обмежує діяльність юридичних осіб видами діяльності, які містяться у статуті або які вона зазначила в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців і громадських формувань (ЄДР). Підтвердженням цього є частина четверта статті 3 Цивільного кодексу України, яка однією з загальних засад цивільного законодавства визначає свободу підприємницької діяльності, яка не заборонена законом. Стаття 91 ЦКУ передбачає, що цивільна правоздатність юридичної особи, за загальним правилом, є універсальною і вправі вчиняти будь-які не заборонені законом правочини.  Аналогічні норми містяться в статтях 6, 43, 44 Господарського кодексу України. Існують окремі види діяльності, які юридична особа може здійснювати після одержання нею спеціального дозволу (ліцензії). Перелік таких видів діяльності встановлюється законом і наведений у  статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності».

   Таким чином суб’єкт господарювання має право здійснювати будь-який вид діяльності, що не заборонений законом, і на здійснення якого не слід отримувати ліцензії, незалежно від того, чи внесена інформація про нього (код такої діяльності за КВЕД) до ЄДР. Тому сама лише відсутність у статуті та ЄДР записів щодо можливості здійснення певної діяльності та, відповідно, вчинення тих чи інших правочинів, не тягне за собою визнання таких правочинів недійсними.

Як зазначено в самій Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010 – будь-яке використання КВЕД не для статистичних  потреб (адміністративних або нормативних) здійснюють самі користувачі за власними правилами, відповідаючи за це та належно пояснюючи таке використання.

   Питання наявності в учасника закупівель відповідного коду КВЕД не регулюється законодавством у сфері державних закупівель. Пропозиція учасника може бути відхилена на підставі невідповідності кодам КВЕД виключно у випадку, коли в тендерній документації радою будуть встановлені вимоги щодо відповідності кодів КВЕД предмету закупівлі.

   Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики».

   Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

 

31.08.2022, 12:23
959 Переглядів