Про посвідчення додаткового договору при зміні власника майна. Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ

22.03.2021, 12:50
542 Переглядів

На запитання відповідає медіаюрист проектів Тернопільського прес-клубу   Ігор ФЕДОРЕНКО. «При врегулюванні питання оренди виникла проблема з нотаріальним посвідченням. Новий власник майна начебто не проти додаткової угоди про зміну сторони, але нотаріус відмовляється посвідчувати, мовляв, укладайте новий договір, бо нового власника майна він чомусь не вважає правонаступником. Спробувала звернутися до іншого нотаріуса. Говорять, що зміни до договору має посвідчувати саме той нотаріус, який реєстрував договір. Дуже сподіваюся на переконливе роз’яснення юриста. Може, нотаріус змінить свою думку, і для нового орендодавця буде обґрунтування законності зміни сторони договору у нашому випадку».

   – Цікаво, чим нотаріус обґрунтовує свою відмову, чому він не вважає нового власника майна правонаступником? Можливо, на момент звернення до нотаріуса селищна територіальна громада ще не зареєструвала за собою права власності на нерухоме майно. Згідно з чинним законодавством селищна територіальна громада є правонаступником з огляду на наступне. Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» було внесено зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”. Розділ V “Прикінцеві та перехідні положення” було доповнено пунктом 6-1, підпункти 5-6 якого стосуються саме передачі майна новоствореним громадам:

«4) сформована територіальна громада є правонаступником усього майна, прав та обов’язків розформованої територіальної громади з урахуванням особливостей, визначених підпунктами 5 і 6 цього пункту;

5) якщо територія розформованої територіальної громади включена до територій кількох сформованих територіальних громад, кожна з цих громад стає правонаступником належних розформованій територіальній громаді:

   нерухомого майна, у тому числі земельних ділянок, розташованих на території сформованої територіальної громади;

   речей, призначених для обслуговування відповідних об’єктів нерухомого майна і пов’язаних з цим майном спільним призначенням (у тому числі у зв’язку із здійсненням відповідних повноважень або наданням послуг). Належність речей, призначених для обслуговування кожного об’єкта нерухомого майна і пов’язаних з цим майном спільним призначенням, визначається на підставі останньої суцільної інвентаризації;

   прав засновника (учасника) юридичної особи, заснованої розформованою територіальною громадою (у тому числі в особі відповідної сільської, селищної, міської ради), якщо місцезнаходженням такої юридичної особи є населений пункт, включений до території відповідної сформованої територіальної громади;

6) майнові зобов’язання, майнові та немайнові права юридичних осіб – органів місцевого самоврядування розформованої територіальної громади, територія якої включена до територій кількох сформованих територіальних громад, розподіляються між правонаступниками таких юридичних осіб відповідно до передавальних актів пропорційно обсягу розподілу майна, майнових прав та залишків бюджетних коштів між сформованими територіальними громадами».

Частина 8 статті 20  Закону України «Про оренду державного та комунального майна» містить норму, яка регулює правонаступництво у разі зміни власника орендованого майна: «У разі зміни власника майна, переданого в оренду, до нового власника переходять права і обов’язки за договором оренди, якщо інше не передбачено договором».

   Таким чином до селищної територіальної громади переходить право власності на орендоване вашим підприємством нерухоме майно, всі права та обов’язки орендодавця за договором оренди та зобов’язання їх виконувати до закінчення строку дії договору або до моменту його припинення з будь-яких інших підстав.

Згідно Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України зміна нотаріально посвідченого договору здійснюється шляхом складання окремого договору. Якщо нотаріус, який посвідчив договір, позбавлений можливості посвідчити договір про його зміну (у разі смерті, заміщення нотаріуса, у разі неможливості виконання ним своїх обов’язків, припинення нотаріусом діяльності, передачі документів до державного нотаріального архіву або з будь-яких інших причин), договір про зміну або розірвання договору може бути посвідчений іншим нотаріусом.

            Думаю, що наведені вище норми законодавства допоможуть вам переконати нотаріуса посвідчити додатковий договір про заміну сторони.

    Консультації надаються в рамках виконання проекту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

    Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

22.03.2021, 12:50
542 Переглядів