Про сплату редакцією земельного податку-2

22.02.2022, 16:29
845 Переглядів

Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ. На запитання відповідає медіаюрист проєктів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.

«Редакція нашої газети має виданий у 1975 році  акт на право постійного користування землею. В радянській період редакція займала всю будівлю. Чи є цей документ підставою для нарахування плати за землю?».

   – Якщо акт на право постійного користування землею був виданий у 1975 році, то, відповідно, він був виданий ще радянському підприємству. Звісно, можна простежити правонаступництво кількох юридичних осіб. Але у 2002 році набрав чинності новий Земельний кодекс України, стаття 92 якого обмежила коло суб’єктів права постійного користування лише підприємствами, установами та організаціями, що належать до державної та комунальної власності. Хоча вказана норма рішенням Конституційного Суду N 5-рп/2005 від 22.09.2005 була визнана неконституційною, цей акт не може мати сили для вашої редакції з огляду на наступне. Переоформлення права постійного користування землею на комунальне підприємство – попередника вашої редакції, здійснено не було – акт 1975 року. Набуття такого права постійного користування землею після 2002 року вже взагалі було неможливим. Також неможливе внесення відомостей про земельні ділянки до Державного земельного кадастру, державній реєстрації права постійного користування, коли акт на землю виданий на підприємство, якого не існує. Тим більше, згідно з пунктом “в” частини 1 статті 141 Земельного кодексу України, у разі припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ, організацій, належне їм право постійного користування земельними ділянками припиняється. Припинення комунального підприємства при  реформуванні вашої редакції відповідно припинило і дію цього акту на право постійного користування землею.

У юридичних осіб, які не оформили, відповідно до законодавства, право власності або користування землею, не виникає обов’язок із нарахування податкових зобов’язань з земельного податку та, відповідно, подання податкової декларації з плати за землю.

Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» .

  Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

 

 

 

22.02.2022, 04:29
845 Переглядів