Про українку Юлю, легендарного Елтона Джона та синьо-жовтий прапор

16.08.2022, 16:30
1211 Переглядів

Харківянка Юлія Ліпакова пережила неймовірні відчуття, водночас страх,  гордість і радість, почувши від славетного британського рок-музиканта Елтона Джона, що йому дуже приємно бачити на своєму концерті український прапор.

   Юлія Ліпакова народилася і все життя проживала у Харкові. До війни працювала PR-директоркою культурного центру під назвою арт-завод “Механіка.Інша Земля”. Коли почалась війна, Юлія спочатку відмовлялась залишати свій улюблений Харків і вірила, що все налагодиться дуже скоро. Але з часом зрозуміла, що мирне життя і улюблена робота, яка дуже багато для  неї значила, стають все більш віддаленою і туманною перспективою. Арт-завод був зачинений, не було ані концертів, ані фестивалів, нічого. І Юлія вже не відчувала, що може щось вкласти в цей проєкт крім того, що з першого дня заснування віддала йому всі свої сили та вклала в нього всю душу. Зараз соцмережі арт-заводу стали платформою для інформаційного фронту, і, знаходячись за багато кілометрів від рідного міста, харків’янка намагається робити все можливе, щоб наблизити Україну до перемоги та підтримати свою аудиторію.

   Юлія Ліпакова вже кілька місяців перебуває у англійському Брістолі. Спочатку постійно плакала, хоча у Харкові прожила 2 перших моторошних місяці війни і плакала лише один раз, коли почали літати винищувачі і вона вже гадала, що пора прощатися з життям. Мабуть, адреналін підтримував в тонусі і не дозволяв розкисати. Коли у Великобританії минув перший місяць вивільнення емоцій та оформлення купи документів, Юлія стала шукати роботу знову ж таки у сфері креативних індустрій, бо це те, що робить її щасливою та надає сил. Власне, рішення про переїзд до Великобританії базувалося на знанні мови та безлічі відповідних можливостей у цій країні. Відтак за цей період вона встигла попрацювати на 2-х фестивалях та поволонтерити на двох концертах, що проходили на місцевому стадіоні Ashton Gate. Після виступу гурту The Killers Юлію запросили допомогти організаторам з наступним концертом, і, на диво, це був якраз концерт людини-легенди Елтона Джона, та ще й в рамках його прощального туру. Тож вона, звісно, погодилась. А ще вирішила спробувати розгорнути на стадіоні прапор рідної України, щоб привернути увагу до того, що там відбувається. «Як фахівець з 6-річним досвідом роботи у комунікаційній сфері, я помітила, що увага світових медіа до України поступово слабшає, а це неприпустимо!, – розповіла Юлія. – І стадіон з 30 000 глядачами та світовою зіркою був для втілення мого задуму ідеальним майданчиком».

   Отже, спочатку Юлія просто сканувала квитки на VIP-вході, після чого їй дозволили подивитися концерт. Але місця для волонтерів були аж на іншому кінці стадіону, далеко від сцени, а це зовсім не сприяло її плану, тож Юлія вирішила підібратися ближче до сцени. Врешті-решт пройшла, куди їй було треба, і ніхто цьому не завадив. Довго чекала на слушний момент, і концерт майже добігав до кінця, коли вона зрозуміла що саме зараз час стати саме на цьому балконі. Юлія не думала, що вийде привернути увагу співака, бо він сидів до неї спиною. Тож вона просто дістала прапор і почала ним розмахувати та знімати відео для свого Інстаграму. І раптом музика змовкла, а Елтон почав говорити до аудиторії, що йому приємно бачити ось там український прапор, та показувати на Юлію. У цей момент вона на кілька секунд аж завмерла, і відчула, як її стало трясти та виступив піт на чолі. Якась жінка почала її штовхати і казати, що це співак до неї звертається. Тоді, сховавши телефон, Юлія розгорнула прапор обома руками і почала розмахувати ним зі сльозами на очах.  «Дуже складно описати все, що я відчула у той момент, то були і страх, і гордість, і радість з щастям одночасно. Я розуміла, що на мене дивиться весь стадіон, адже мене показали на великих сценічних екранах. Це відбувалося якихось 17 секунд, але це були найкращі секунди у моєму житті, бо я була щаслива, що в мене вийшло привернути увагу, і що слово «Україна» прозвучало з вуст неймовірної та великої людини. До того ж увесь стадіон радісно кричав та аплодував, і це було неймовірно приємно – чути та бачити таку щиру реакцію та відчувати підтримку» – розповідає Юлія. Після цього сер Елтон продовжив концерт, а до Юлії стали підходити люди, підбадьорливо поплескувати по плечу і казати добрі слова підтримки. Одна дівчина навіть підбігла до неї з привітанням відомою фразою “Слава Україні!”. Виявилось, що вона з Дніпра, і вони обнялися. Решту концерту Юлія провела, насолоджуючись виступом співака, з українським прапором на своїх плечах та з відчуттям гордості і вдячності за те, що її місія виконана успішно.

   Авторка цього матеріалу зараз теж перебуває в Бристолі. Тож підтверджую, що реакція глядачів на стадіоні точно відображає ставлення британців до України. Тут всі дуже співчувають нам та намагаються допомогти. Для українців у Бристолі створено дуже багато хабів при церквах, місцева влада допомагає з ваучерами на харчування та проїзними квитками, Червоний хрест надає по 50 фунтів та безкоштовний зв’язок на 6 місяців, банк їжі допомагає з продуктами харчування, а пересічні громадяни теж намагаються допомогти, хто чим може. «Я ніколи не могла подумати, що люди з іншої держави можуть так щиро допомагати. Звісно, тут не все як вдома, і дещо просто складно ще прийняти ментально та у соціальному сенсі, як от, наприклад, страшенну бюрократію, через яку все дуже повільно відбувається. Але ж це інша держава, і зрештою я повинна буду це прийняти. Втім, сподіваюся, що  спільними зусиллями українців на всіх фронтах ми переможемо вже дуже скоро, а після зможемо побудувати нову, сильнішу та креативнішу сучасну державу! Слава Україні!» – каже Юлія наостанок.

Мар’яна Берчук

 На фото – Юлія Ліпакова

Фото з особистого архіву Юлії Ліпакової

16.08.2022, 04:30
1211 Переглядів