Про відповідальність перед передплатниками через невихід газети під час війни

22.04.2022, 11:02
1139 Переглядів

Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ. На запитання відповідає медіаюрист проєктів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.

«Редакція після початку бойових дій фактично припинила свою роботу. Частина працівників виїхала в безпечні місця, газета не виходить, також не працювала Укрпошта, тож неможливо було здійснювати доставку газети передплатникам. Чи несе редакція відповідальність перед передплатниками з огляду на воєнний стан?».

– Більшість редакцій припинили випуск друкованих видань у зв’язку з військовою агресію Російської Федерації проти України. Редакції зіткнулося з проблемою від’їзду працівників в більш безпечні області України або взагалі за кордон, відсутністю надходження грошових коштів за рекламу та за висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування, логістичними проблема з друком і розповсюдженням, що призвело до зупинення  діяльності підприємств.

В цій ситуації наявні форс-мажорні обставини, які звільняють редакцію від відповідальності за невиконання зобов’язань перед передплатниками.

Цивільний кодекс України визначає, що порушенням зобов’язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов’язання (неналежне виконання). Відповідальність настає при наявності вини особи, яка порушила зобов’язання. Статтею 617 ЦК України передбачено, що особа, яка порушила зобов`язання, звільняється від відповідальності за порушення зобов`язання, якщо вона доведе, що це порушення сталося внаслідок випадку або непереборної сили. Згідно частини другої статті 14-1 Закону України «Про торгово-промислові палати в Україні» форс-мажорними обставинами (обставинами непереборної сили) є надзвичайні та невідворотні обставини, що об`єктивно унеможливлюють виконання зобов`язань, передбачених умовами договору (контракту, угоди тощо), обов`язків згідно із законодавчими та іншими нормативними актами, а саме загроза війни, збройний конфлікт або серйозна погроза такого конфлікту, включаючи, але не обмежуючись ворожими атаками, блокадами, військовим ембарго, дії іноземного ворога, загальна військова мобілізація, військові дії, оголошена та неоголошена війна, дії суспільного ворога, збурення, акти тероризму, диверсії, піратства, безлади тощо.

У зв’язку з запровадженням воєнного стану в Україні, з огляду на військову агресію Російської Федерації проти України, Торгово-промисловою палатою України (далі – ТПП України) повідомлено, що зазначені обставини, з 24 лютого 2022 року до їх офіційного закінчення, є надзвичайними, невідворотними та об’єктивними обставинами для суб’єктів господарської діяльності та/або фізичних осіб по договору, окремим податковим та/чи іншим зобов’язанням/обов’язком, виконання яких/-го настало згідно з умовами договору, контракту, угоди, законодавчих чи інших нормативних актів і виконання відповідно яких/-го стало неможливим у встановлений термін внаслідок настання таких форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

Засвідчення форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили) розміщено на сайті Торгово-промислової палати України (https://ucci.org.ua/press-center/ucci-news/protsedura-zasvidchennia-fors-mazhornikh-obstavin-z-28-02-2022 ) як загальний офіційний Лист ТПП України.

Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики».

Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

22.04.2022, 11:02
1139 Переглядів