Про зміни у трудових відносинах в умовах воєнного стану

25.03.2022, 13:18
1754 Переглядів

Юридичні консультації з діяльності друкованих ЗМІ. На запитання відповідає медіаюрист проєктів Тернопільського прес-клубу Ігор ФЕДОРЕНКО.

Нещодавно була опублікована юридична консультація https://pressclub.te.ua/novyny/yakshho-praczivnyky-redakcziyi-evakuyuvalysya-z-ditmy-za-kordon/, яку у зв’язку з набранням чинності 24.03.2022 року  Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” (далі  -Закон) необхідно доповнити. Цей Закон визначає особливості трудових відносин працівників усіх підприємств, установ, організацій в Україні, незалежно від форми власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами, у період дії воєнного стану, введеного відповідно до Закону України “Про правовий режим воєнного стану”.

Відповідно до частини 3 статті 12 Закону з 24 березня,  протягом періоду дії воєнного стану, роботодавець, на прохання працівника, може надавати йому відпустку без збереження заробітної плати без обмеження строку, встановленого частиною 1 статті 26 Закону України “Про відпустки”. Таким чином відпустка без збереження заробітної плати у період дії воєнного стану не обмежується 15 днями.

Також новою нормою  трудових відносин у період дії воєнного стану є призупинення дії трудового договору. Така можливість передбачена статтею 13 Закону:

«1. Призупинення дії трудового договору – це тимчасове припинення роботодавцем забезпечення працівника роботою і тимчасове припинення працівником виконання роботи за укладеним трудовим договором.

Дія трудового договору може бути призупинена у зв’язку з військовою агресією проти України, що виключає можливість надання та виконання роботи.

Призупинення дії трудового договору не тягне за собою припинення трудових відносин.

  1. Про призупинення дії трудового договору роботодавець та працівник за можливості мають повідомити один одного у будь-який доступний спосіб.
  2. Відшкодування заробітної плати, гарантійних та компенсаційних виплат працівникам на час призупинення дії трудового договору у повному обсязі покладається на державу, що здійснює військову агресію проти України».

          Ця стаття дає можливість не тільки працівнику, а й роботодавцю призупинити дію трудового договору. Також при її застосуванні немає потреби використовувати відпустку за власний рахунок, «карантинну» або на період дії воєнного стану.

          Також повідомлення «у будь-який доступний спосіб» дає можливість працівнику і роботодавцю використовувати для направлення заяв та повідомлень месенджерів та електронної пошти.

          Посилання на текст Закону України “Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану” http://www.golos.com.ua/article/357672.

Консультації надаються в рамках виконання проєкту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики».

Запитання можна попередньо надсилати на таку електронну адресу – akardynal@ukr.net

 

25.03.2022, 01:18
1754 Переглядів