Проєкт з інфомедійної грамотності поширюється на районні та сільські школи

22.06.2020, 15:33
780 Переглядів

   Одинадцять шкіл Тернопільської області пройшли конкурсний відбір  всеукраїнського проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність», що його реалізовує Рада міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), і про який ми раніше вже розповідали.

   Як повідомила регіональна координаторка проєкту в Тернополі Мар’яна Гевко, зараз педагоги з цих шкіл вже почали проходити тренінги з медіаграмотності та викладання інфомедійної грамотності на уроках із своїх предметів. А вже з осені вони навчатимуть школярів критичному споживанню інформації, застосовуючи спеціально розроблені матеріали від Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів. Про те, як визначити якісну інформацію, розпізнати маніпуляції та фейки, на що звертати увагу в соціальних мережах, учні 8-х,9-х та 10-х класів дізнаватимуться на уроках української мови та літератури, історії України, всесвітньої історії, мистецтва.

   «Головна ідея проєкту “Вивчай та розрізняй” — це інтеграція навичок інфомедійної грамотності у вже наявні навчальні предмети, – зазначає менеджерка проєкту Любов Васильчук. –  Ми не створюємо окремих дисциплін, не змінюємо навчальних програм, ми працюємо із методами та форматами подачі інформації, роблячи уроки більш сучасними та практичними. Учителі застосовують нові підходи і вправи в тих дисциплінах, які вони вже викладають. Це робить уроки цікавішими, а в учнів, окрім знань, ще й сформуються такі життєво необхідні навички, як уміння критично мислити та розпізнавати якісний інформаційний контент».

   Проєкт “Вивчай та розрізняй: інфо-медійна грамотність” реалізується в Україні з 2018 року, у ньому вже беруть участь 400 шкіл і понад 1100 вчителів з усіх обласних центрів. Навесні 2020 року до проєкту приєдналися ще 256 шкіл та 1311 вчителів з невеликих міст і сіл. На Тернопільщині в ньому беруть участь, зокрема, такі навчальні заклади –  Чортківська гімназія імені Маркіяна Шашкевича, Козівські загально-освітні школи №1 і №2, Обицький ( Шумський район) навчально-виховний комплекс, Васильковецька (Гусятинський район) спеціалізована школа І-ІІІ ступенів з поглибленим вивченням інформаційних технологій і технологічних дисциплін та інші.

   Нагадаємо, що в лютому цього року організація IREX оголосила конкурс на участь в цьому проєкті для шкіл різного рівня з усіх областей України ( до цього він охоплював  лише школи обласних центрів, а також міст Краматорськ, Сєвєродонецьк та Маріуполь). У Тернополі до проєкту залучено 17 шкіл та 50 вчителів, які, починаючи з 2018 року, пройшли навчання та вже викладають інфомедійну грамотність на своїх предметах.

 

 

 

22.06.2020, 03:33
780 Переглядів