Рік від виборів Верховної Ради: оцінки громадян

26.07.2020, 17:36
485 Переглядів

Результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг» протягом 16-17 липня 2020 року продемонстрували, що активно слідкують за політичними подіями в Україні 55% опитаних. 25% роблять це інколи, 14% – рідко, 6% – взагалі не цікавляться політикою. При цьому чим старші респонденти, тим частіше вони слідкують за політичними подіями. У порівнянні з квітнем ц.р. кількість тих, хто цікавиться новинами вітчизняної політики, зросла.

  • Майже 30% опитаних вважають, що діючий парламент є більш ефективним, ніж попередній склад Верховної Ради, водночас чверть – протилежної думки і вважають попередній парламент ефективнішим. При цьому, майже половина притримуються думки, що між ними немає особливої різниці. Найкраще оцінюють ефективність роботу Верховної Ради цього скликання молодь та виборці партії «Слуга народу». Найгірше – виборці «Європейської солідарності», більшість яких вважають попередній парламент ефективнішим.
  • Серед очільників держави опитані відносно краще оцінюють роботу Президента Зеленського (37% опитаних задоволені діяльністю Глави держави, 59% – дають протилежні оцінки). Роботою голови Верховної Ради Разумкова задоволені 25%, не задоволені – 57%. Діяльністю Прем’єр-міністра Шмигаля задоволені лише 16%, не задоволені – 65% опитаних.
  • Серед парламентських фракцій відносно кращі оцінки отримала фракція партії «Слуга народу» (рівень задоволеності серед усіх – 32%, серед виборців партії – 90%). Діяльністю фракцій партій «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність» та «Батьківщина» задоволені приблизно чверть опитаних, не задоволені – близько 70%. Діяльністю фракції партії «Голос» задоволені 17%, не задоволені – 73% респондентів. Показовим є віковий розподіл оцінок фракцій – молодь відносно більше задоволена діяльністю фракції «Слуга народу», старші – фракцій партій «Опозиційна платформа – За життя», «Європейська солідарність» та «Батьківщина».
  • Повернення до Кримінального кодексі статті про покарання за незаконне збагачення та введення кримінальної відповідальності депутатів за «кнопкодавство» – рішення парламенту, які найбільш позитивно оцінювалися опитаними (близько 90%).
  • Також значну підтримку (від 60% до 80%) мають такі втілені ініціативи як скасування депутатської недоторканності, надання добровольцям статусу учасника війни, кредитування підприємців за низькими ставками – 5%, 7% та 9%, повернення у правове поле видобутку бурштину, збільшення лімітів доходу для фізичних осіб-підприємців, ухвалення закону про імпічмент Президента, запровадження жорстких правил перевезення дітей в автомобілі лише у дитячих кріслах, обмеження на вивід грошей до офшорів, спрощення вступу до українських вузів дітей з окупованих територій. Попри це, останні три ініціативи мають і значну кількість противників (близько 20%).
  • Важливо, що більшість зазначених вище рішень Верховної Ради знаходять рівномірну підтримку серед прихильників різних політичних сил. Проте, є і такі, які викликають спротив, наприклад, рішення про спрощення вступу до українських вузів дітей з окупованих територій має підтримку серед більшості виборців усіх парламентських партій, крім «Європейської солідарності», половина з яких виступає проти. Аналогічно, рішення про надання добровольцям статусу учасника війни підтримують понад 80% прихильників різних політичних сил, окрім «Опозиційної платформи – За життя», де підтримка становить 56%.
  • Запровадження грошової винагороди для викривачів корупціонерів, введення заборони повертати власникам збанкрутілі банки, у т.ч. Приватбанк та демонополізацію спиртової галузі підтримують близько 50% опитаних. Скасування мажоритарної системи виборів підтримали 40%, не підтримали 19%, третина оцінила нейтрально.
  • Натомість легалізація грального бізнесу та запровадження ринку землі були переважно негативно сприйняті опитаними. Не підтримують ці рішення Верховної Ради близько 60% опитаних, підтримують – біля чверті. Відносно більше тих, хто підтримує останні два рішення парламенту, серед молоді та симпатиків партій «Слуга народу», «Європейська солідарність» та «Голос».
  • У рейтингу політичних сил на виборах до Верховної Ради лідером є партія «Слуга народу» за яку готові проголосувати 27,9% тих, хто визначився і має намір прийти на вибори. Партію «Опозиційна платформа – За життя» підтримують 18,0%, партію «Європейська солідарність» – 14,7%, партію «Батьківщина» – 11,4%, Радикальну партію Ляшка – 5,2%, партію «Сила і честь» – 4,3%, партію Шарія – 3,4%, партію «Українська стратегія Гройсмана» – 3,3%, партію ВО «Свобода» – 3,2%, партію « Голос» – 3,1%. Рейтинг інших політичних сил – нижче 2%.Аудиторія: населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Метод опитування: CATI (computerassisted telephone interviews -телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера). На основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів. Помилка репрезентативності дослідження з довірчою імовірністю 0,95: не більше 2,2%.

    Терміни проведення: 16-17 липня 2020 р.

26.07.2020, 05:36
485 Переглядів