Сайти поспішили радувати подорожуючих щодо визнання у ЄС українських COVID-сертифікатів

20.08.2021, 08:53
973 Переглядів

Європейський Союз визнав, що українські COVID-сертифікати у застосунку «Дія» відповідають європейським COVID-паспортам. Інформацію із таким меседжем поширили десятки місцевих та всеукраїнських сайтів.

   COVID-сертифікат — це документ у «Дії», який підтверджуватиме ваш статус про вакцинацію, негативний результат ПЛР-тесту або те, що людина одужала від коронавірусної хвороби. Сертифікат з’явиться поруч із вашими іншими цифровими документами у «Дії». Чи є привід для радості, і чи не поспішили сайти з такою приємною новиною для подорожуючих, перевіряли фактчекери.

ВЕРДИКТ: МАНІПУЛЯЦІЯ

ДОКАЗИ І АРГУМЕНТАЦІЯ:

   Онлайн-видання посилаються на повідомлення Міністерства цифрової трансформації. У відомстві ж пообіцяли розповісти про технічні деталі та те, як і коли українці зможуть подорожувати з сертифікатами. Окрім того, на сайті Єврокомісії справді йдеться про те, що було ухвалено рішення щодо визнання COVID-сертифікатів України, Туреччини та Північної Македонії. «Комісія прийняла сьогодні три рішення про еквівалентність  для Північної Македонії, Туреччини й України. Це означає, що країни будуть підключені до системи ЄС, і що сертифікати COVID, видані Північною Македонією, Туреччиною та Україною, будуть прийматися в ЄС з 20 серпня на тих же умовах, що і цифрові сертифікати COVID ЄС», — пояснили у Єврокомісії.

   У той же час у Міністерстві закордонних справ у своїй заяві пояснили, що рішення Європейської комісії щодо визнання українських COVID-сертифікатів не має зобов’язуючого характеру для країн-членів Європейського Союзу: кожна країна ЄС сама визначатиме, чи визнавати COVID-сертифікати України.  Тож, щоб уникнути неприємних ситуацій на кордоні, МЗС рекомендує перевіряти актуальний режим в’їзду та транзиту на інтерактивній онлайн-мапі http://tripadvisor.mfa.gov.ua.

   Матеріал підготований командою фактчекерів Тернопільського прес-клубу за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews.

20.08.2021, 08:53
973 Переглядів