Сергій Чернявський: «Все, що ви пишете, має бути корисним або позитивним»

25.05.2021, 16:56
999 Переглядів

Про те, як успішно розвивати місцеве медіа, дізнавалися редактори реформованих ЗМІ Сумської, Чернігівської, Житомирської та Одеської областей. Триденний тренінг для них організував Тернопільський прес-клуб. У перший день з представниками редакцій своїми лайфхаками та практичними порадами ділився Сергій Чернявськиймедіаменеджер з досвідом консалтингу менеджменту засобів масової інформації  більш як 15-річним досвідом. На початку заходу фахівець звернув увагу присутніх на те, що за останні роки кількість друкованих видань в Україні скоротилася на 10-15%. «Тенденція така, що кількість видань скорочується. Цьому є декілька причин. По-перше, через те, що рівень життя нашого основного читача – людей старшого віку – знизився. Якщо раніше сім’я виписувала по дві-три газети, то нині – лише одну. По-друге, не зростає у населення  звичка читання друкованих видань. І ми не сформуємо її уже, якщо говорити про нові покоління. Тому все, що ми можемо зробити, це переманити читача з іншого медіа до себе», – сказав Сергій Чернявський. На його думку, «головна проблема більшості видань у тому, що вони не розуміють, для якої цільової аудиторії працюють. Тому редакція думає, що знає, чого хоче читач, а насправді виявляється, що це не так. Ще один важливий аспект: ми повинні працювати краще, ніж наші конкуренти, постійно апелювати до своїх переваг і показувати це  читачеві. Ну, і дуже важливим є контент: все, що ви пишете, має відповідати одному із двох критеріїв: або бути корисним, або повідомляти позитивну інформацію».

Звернув увагу Сергій Чернявський також на те, що редакціям постійно потрібно тримати зв’язок зі своїм читачем, щоб розуміти його потреби і пріоритети. «Зворотній зв’язок насправді дуже важливий. Попросіть свою аудиторію розповісти, які рубрики у вашій газеті є улюбленими, а яких не вистачає. Поцікавтеся, які теми хвилюють передплатників, про що б вони хотіли читати. Тут дуже важливий момент у тому, що ми маємо писати про людей і події, які стосуються тих районів, на які орієнтовні. Читачеві не буде цікавим видання, у якому не пишуть про місцеві новини, зміни, особистостей», – наголосив тренер. Щоб продемонструвати на практиці важливість останнього, він запропонував учасникам розповісти у малих групах про декілька публікацій із  своїх газет, які викликали найбільший інтерес читача. У підсумку всі зрозуміли, що саме публікації на місцеву проблематику були найуспішнішими. Також Сергій Чернявський зазначив, що успішною є редакція, де колектив згуртований і працює на один результат. А після реформи децентралізації та укрупнення районів він бачить ефективною для друкованих видань співпрацю із ОТГ та об’єднання з іншими редакціями-конкурентами.

«Тернопільський прес-клуб особисто для мене знову високо підняв планку. Радує, що є такий медіа-майданчик, де редактори і журналісти з різних куточків країни   спілкуються, обмінюються досвідом та цікавими темами, що надзвичайно корисно. Сьогоднішній тренер запропонував нам «вершки» і готові лайфхаки. Так, багато чого я чув вже раніше, але Сергій Чернявський дуже чітко закцентував увагу на багатьох моментах, які буде цікаво спробувати реалізувати у своєму виданні. Я їхав сюди, щоб дізнатися, як працювати в умовах конкуренції. Багато відповідей на свої запитання я знайшов саме завдяки сьогоднішньому тренінгу. Тому по приїзду додому в першу чергу буду рекламувати переваги свого медіа перед конкурентами. Також зрозумів, що потрібно добре попрацювати з цільовою аудиторією, чим і займемося», – поділився своїми враженнями від заходу Михайло Мельник, редактор газети «Народна трибуна» (Житомирщина).

«Я задоволена всім. Настільки цікаво і фахово пройшов тренінг, що залишається тільки побажати, щоб подібні заходи відбувалися регулярно. В якийсь момент редакції  заходять в глухий кут, а такі  тренінги наче показують вихід, а також вони – як чарівний «пендель»,  що допомагає зібратися і працювати далі», – поділилася своїми думками Наталя Жур’ян, заступниця редактора газети «Наше время» (Одещина).

 

 

Тренінги проводилися в рамках проекту Тернопільського прес-клубу «Сприяння медіа реформам та розвитку регіональної журналістики» за підтримки «Медійної програми в Україні», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) і виконується міжнародною організацією Internews

 

25.05.2021, 04:56
999 Переглядів