Тернопільські журналісти і військові обговорили питання інформаційної безпеки  

13.06.2022, 10:30
3785 Переглядів

Війна поставила перед журналістами чимало нових викликів. Ось і під час підготовки матеріалів та сюжетів вони тепер постійно «розриваються» між обов’язком надати своїм читачам максимум інформації, в тому числі ексклюзивної,  та необхідністю зважати на безпеку, якій може зашкодити те чи інше повідомлення у ЗМІ.

   Про те, як узгоджувати ці дві важливі речі, йшлося на вчорашній зустрічі у Тернопільському прес-клубі, де з журналістами спілкувалися представники командування Сил територіальної оборони Збройних сил України. У розмові взяли участь спеціалістка відділу обробки та передачі інформації військової частини А5449 Оксана Сироїд, офіцерка відділу морально-психологічного забезпечення військової частини А1155 Марія Змійовська, начальник служби зв’язків з громадськістю 105-ї окремої бригади ТрО ЗСУ Юрій Кульпа та сержант роти резервного складу військової частини А4273, юрист Тарас Безпалий.

   Як відомо, положення Закону України “Про правовий режим воєнного стану” передбачають у статті 8 можливість втручання в діяльність ЗМІ та обмеження поширення певної інформації. А Закон “Про затвердження Указу Президента України “Про введення воєнного стану в Україні” та відповідний указ передбачають обмеження свободи слова, визначені статтею 34 Конституції України. Тож після початку повномасштабної військової агресії з боку Російської Федерації ведення журналістами інформаційної діяльності має певні обмеження, які насамперед стосуються поширення інформації про сили та засоби оборони країни. Детально про них йдеться у Наказі головнокомандувача Збройних сил України від 3 березня цього року під номером 73 “Про організацію взаємодії між 3бройними силами України, іншими складовими сил оборони та представниками засобів масової інформації на час дії правового режиму воєнного стану”. Так, приміром, додаток 2 до цього наказу містить повний перелік інформації, розголошення якої може призвести до обізнаності противника про дії Збройних сил України, інших складових сил оборони, негативно вплинути на хід виконання завдань за призначенням під час дії правового режиму воєнного стану. Зокрема, до такої інформації належать:

   – найменування військових частин (підрозділів) та інших військових об’єктів у районах виконання бойових (спеціальних завдань, географічні координати місць їхнього розташування, чисельність особового складу військових частин (підрозділів);

   – кількість озброєння та бойової техніки, матеріально-технічних засобів, їхній стан та місця зберігання;

   – описи, зображення та умовні позначки, які ідентифікують або можуть ідентифікувати об’єкти;

     – інформація щодо операцій (бойових дій), які проводяться або плануються.

Інформація щодо системи охорони та оборони військових об’єктів та засобів захисту особового складу, озброєння та військової техніки, які використовуються (крім тих, які видимі або очевидно виражені);

   – порядок залучення сил та засобів до виконання бойових (спеціальних) завдань.

Інформація про збір розвідувальних даних (способи, методи, сили та засоби, що залучаються);

   – інформація про переміщення та розгортання своїх військ (найменування, кількість, місця, райони, маршрути руху). А також – ціла низка інших важливих відомостей, подання яких у засобах масової інформації може нести загрозу для нашої армії, нашого народу та держави в цілому. Тому журналісти повинні обов’язково ознайомитися з цим Наказом і керуватися у своїй роботі його положеннями, доки триває воєнний стан.

   При цьому фахівці зазначають, що положення даного наказу не поширюються на висвітлення питань, які не пов’язані зі ЗСУ та організацією оборони країни. Постанова Кабінету Міністрів України, яка мала б регулювати інформаційну діяльність та її обмеження в решті питань, наразі відсутня. Однак журналістам та ЗМІ варто пам’ятати, що, навіть якщо законодавство прямо не забороняє висвітлення певних питань, це може спричинити шкідливі наслідки. Наприклад, питання руйнувань та пошкоджень інфраструктури міст України надає можливість ворогу корегувати вогонь, знищувати вцілілі будівлі та засоби забезпечення. А питання забезпечення населення харчовими продуктами, водою та електрикою можуть призвести до ударів ворога по шляхах підвезення і місцях зберігання продуктів, по вразливих точках електромережі тощо. Тому в умовах воєнного стану журналістам та ЗМІ варто у висвітленні оборони України ЗСУ та іншими формуваннями керуватися вимогами вищезгаданого наказу після відповідної акредитації. У разі ж висвітлення інших питань – використовувати насамперед офіційні джерела інформації, зокрема,  місцевих органів влади, військово-цивільних адміністрацій тощо. У випадку ж самостійного збору інформації варто мати можливість узгоджувати її поширення з військовими, СБУ, місцевими адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

   На зустрічі журналістів і військових у Тернопільському прес-клубі також було обговорено питання протидії російському інформаційно-психологічному впливу. «Наслідок кожної опублікованої інформації важливо прораховувати на кілька кроків вперед, – зазначила під час розмови на цю тему спеціалістка відділу обробки та передачі інформації військової частини А5449 Оксана Сироїд. – Бо росіяни шукають тут у нас найменші «тріщинки», щоб лізти туди і розширяти аж до розколів, щоб душити нас нашими ж руками».

13.06.2022, 10:30
3785 Переглядів